Az allergia az immunrendszer téves működésének következménye és jellemzően egy adott anyagra (fehérjére) reagál a szervezet. Csak akkor van reakció, amikor találkozunk az allergénnel.
Az intolerancia egy a szervezet túlterhelésének következményeként kialakuló érzékenység, illetve az ebből adódó méregtelenítési zavar. Hátterében valamilyen emésztőrendszeri probléma áll, nem pedig immunreakció.
Az allergia és az intolerancia közötti különbségről itt olvashat részletesen.
A biorezonanciás, energetikai mérés során a szervezet reakcióját (energia felhasználását) mérjük az adott anyagra. Ez lehet egyszerű túlterhelés, érzékenység, illetve a túlterhelés következtében kialakult allergia.
Ezzel a módszerrel a terhelés akkor is kimutatható, ha aktuálisan nem találkozott a problémás anyaggal. Tehát pl. a parlagfű allergia kimutatható januárban is (nem csak augusztusban, amikor a csúcs van), az ételterhelést pedig akkor is látjuk, ha már hónapok óta nem evett a gyanús anyagból.
Normál esetben nincs reakció – normál értékeket kapunk, Túlterhelés, intolerancia esetén a reakció mértékét is láthatjuk.
Allergia mérés
Az hogy van-e bármilyen allergia, az gyakorlatilag azonnal kiderül. Ha van, akkor egy mintasoron végig megyünk, míg meg nem találjuk az allergént. A vizsgálat előnye, hogy otthonról is lehet mintát hozni a gyanús anyagból, be tudjuk vizsgálni például a kozmetikumokat, mosószereket is.
Allergia esetén látjuk az aktuális terhelést – ha éppen küzd a szervezet az allergénnel, de azt is kimutatja, ha van allergén (antitest a vérben), de most nem „dolgozik ellene” a szervezet. Tehát az allergiák szezonon kívül és szigorú diéta mellett is kimutathatók, nem kell hozzá terhelni a szervezetet az allergénnel.
Ha nincs allergiás reakció, akkor intoleranciáról beszélünk.
Intolerancia mérés
Ebben az esetben is a szervezet reakcióját nézzük az adott anyagra, élelmiszerekre. Nem kell, hogy az adott anyag bejusson a szervezetbe, elég, ha csak érintkezik vele és máris látjuk a szervezet válaszát.
Mivel az intolerancia táplálkozási eredetű terhelés, a vizsgálat során nézzük az emésztőrendszer (gyomor, hasnyálmirigy, epe, vékonybél, vastagbél) működését is. Így kiderül, hogy valóban az étellel van-e gond, vagy valamilyen emésztési zavar áll a háttérben, esetleg a nem megfelelő táplálkozás okozza a problémát.
A vizsgálat végén egyénre szabott tanácsot kap mindenki a megfelelő életmódról, a helyreállítást segítő kiegészítőkről.
Ez a vizsgálat nem mutatja meg a probléma okát, csak a terhelő anyagokat jelzi. A túlterhelés és a probléma valódi okát a teljeskörű állapotfelméréssel tudjuk kideríteni.
Miért előnyösebb az energetikai vizsgálat a vérvételnél?
- Nem jár fájdalommal, nincs szúrás.
- Akkor is jelzi a terhelést, ha éppen nincs allergén.
- Nem kell a heteket várni az eredményre (vérvételnél 9-21 nap).
- Nemcsak az aktuális terhelést mutatja, hanem a szervezet általános reakcióját az adott anyagra, tehát nem kell előtte ennie a gyanús anyagból, hogy eredményt kapjunk. A vérvételes vizsgálatok nagy hátránya, hogy kell bizonyos mennyiségű anyagnak lennie a vérben, hogy antitesteket generáljon, és a teszt kimutathasson valamit. Ekkor azonban már nem is az allergiát mutatja a teszteredmény, hanem az aktuális terhelést – vagyis hamis eredményt fog kapni. Ha diéta mellett (vagy szezonon kívül) a vérteszt nem mutat értékelhető eredményt, akkor nem is beszélhetünk allergiáról, legfeljebb intoleranciáról. Valódi allergia esetén az ellenanyagok mindig ott vannak a vérben.
- Vizsgáljuk a problémához vezető életmódbeli kiváltó okokat is.
- Személyre szabott tanácsokat kap életmódra, táplálkozásra, kiegészítőkre vonatkozóan.
A vizsgálat mindig reggel 9- kor kezdődik, éhgyomorral, gyógyszer-, vitaminmentesen kell jönni. Nagyjából 1-2 órát tart, a probléma összetettségétől függően.
További információk, bejelentkezés 9-15 óra között a 76/323-755 telefonon.