Mandala egészségkuckó

Mandala egészségkuckó

Gondolatok az egészségről, táplálkozásról – segítség a gyógyuláshoz

Mandala egészségkuckó
  • Kezdőlap
  • Szolgáltatások
  • Egészség
  • Táplálkozás
  • Gyógyhatású
  • Átverős
  • Leírások
  • Kapcsolat
  • Hírlevél

Az antioxidánsok – a konyhában vannak!

  • Átverős
  • Egészség
  • Gyógyhatású

Főleg ősszel – télen és daganatos betegeknél gyakran emlegetik az antioxidánsok fontosságát az immunrendszer támogatására és rengeteg magas antioxidáns tartalmú csodaszert ajánlanak. Tényleg jók ezek?

Mi az az antioxidáns?

Antioxidáns alatt az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vegyületeket értjük, amelyek képesek gátolni, vagy lassítani a káros oxidációs, bomlási folyamatokat.

A természetes sejtanyagcsere folyamatokban, illetve a tápanyagok lebontásakor folyamatosan keletkeznek olyan oxigénhiányos molekulák (oxidánsok, szabad gyökök), amelyek károsíthatják az egészséges sejteket. Ezek az oxidatív molekulák, – hogy szerkezetüket stabilizálják – oxigént „rabolnak” az egészséges sejtektől, károsítva azokat. Az antioxidánsok viszont rendelkeznek plusz, szabad oxigénnel, így képesek megakadályozni az egészséges sejtek károsodását.

Néhány élettani helyzetben (például stressz, betegség) ezeknek a károsító anyagoknak a mennyisége megnő, és ilyenkor a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatékonysága és mennyisége is csökken.

Az immunsejtjeink is oxidáló anyagokat bocsátanak ki a kórokozók elpusztításához, miközben antioxidánsokkal védik magukat.

A természetben sokféle antioxidáns létezik, például vitaminok, mint a C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, a zöldségekben és a gyümölcsökben levő karotinoidok és flavonoidok. Ez utóbbiak a gyümölcsök és zöldségek színanyagáért felelősek és jellemzően a piros, sárga, narancssárga, kék és lila színt adják.

Antioxidánsok lehetnek még különböző enzimek és gyulladást (bomlást) gátló természetes anyagok is.

Az élelmiszerek antioxidáns tartalmát a (félhivatalos) ORAC-értékben (Oxygen Radical Absorbance Capacity) szokták kifejezni. Minél magasabb ez az érték, annál több károsító anyagot képes közömbösíteni a szervezetben.

Mennyi kellene?

Az antioxidánsok bevitelének napi ajánlott értéke 5.000-12.000 ORAC között változik, attól függően, hogy friss levegőn, friss élelmiszeren élő, nyugodt, egészséges, elég fizikai aktivitást végző személyről, vagy napi stressznek, környezetszennyezésnek kitett, finomított-feldolgozott ételt fogyasztó, betegről, városlakóról van szó. Minél több a terhelő tényező annál több antioxidánsra van szükség.

Európában kb. 500-1500 ORAC-ot visz be egy átlagember naponta az “átlagos” táplálkozásával, ez jóval kevesebb, mint a minimálisan ajánlott mennyiség. Antioxidánsból a több – jobb.

Melyik a legjobb?

Számtalan – főleg internetes és hálózatos MLM rendszerben forgalmazott – termékről állítják, hogy szuper antioxidáns, a legjobb, legnagyobb antioxidáns tartalmú és a világon egyedülálló, mindent gyógyító csodaszer és természetesen mindig az övék (amelyiket éppen olvassuk) a legjobb. (A legfrissebb ajánlat: havi 9 deciliter gyümölcslé „csak” 45000 Ft, vagy 20 dkg lekvár 10000-ért. A hülyének is megéri, – de csak neki.)

Gyakran ajánlanak nekem is (most is kaptam ajánlatot) forgalmazásra ilyen csoda, gyümölcs kivonatokat, mixeket és amikor beszélgetünk, akkor döbbenek rá, hogy gyakorlatilag átverés az egész, mert a legszuperebb antioxidánsok nem kerülnek súlyos ezresekbe, könnyen elérhetőek, és nagyon sok ott is van minden háztartásban.

Nézzünk néhány szuper antioxidánst (az átverőseket lejjebb mutatom meg):

  • A legegyszerűbb és legolcsóbb a C-vitamin. Érdekes, hogy antioxidáns tartalma nem túl magas, de egyszerű aszkorbinsav formában a napi szükséges mennyiség nem kerül többe, mint 10-20 forint.
  • Antocian-t tartalmaznak a sötétkék, lila színű gyümölcsök és zöldségek, például a fekete áfonya, a szilva, a kék szőlő (a vörös bor is), padlizsán, lilakáposzta, feketebab, stb.
  • Karotonoidokat tartalmaznak a sárga színű ételek, például a sárgarépa, a barack, a narancs, sütőtök, stb.
  • Flavonoidokat tartalmaznak sötétvörös meggy, cseresznye vörös áfonya, paradicsom, vörös bab, stb.

Jellemzően a sötétebb ételek magasabb antioxidáns tartalommal rendelkeznek.

Ez mind erős antioxidáns, és ugye, ezek könnyen elérhetők? Ha rendszeresen fogyasztjuk őket és elegendőt eszünk belőlük, ugyanazt „tudják”, mint a drága, csodakészítmények.

Télen is megtalálhatók ezek a magas antioxidáns tartalmú gyümölcsök, például az élelmiszerboltok fagyasztóiban.

Nézzünk néhány, főleg MLM rendszerben forgalmazott, átverős csodaterméket. Rengeteg van, csak néhány közismertebbet nevezek meg, hogy tudjuk, mivel állunk szemben.

Kyäni és más áfonya alapú levek – alapvetően feketeáfonya lé néhány egyéb anyaggal (hogy ne olyan legyen, mint a többi), ORAC érték kb. 8-10000

Flavon lekvár – Ez tényleg egy hozzáadott cukormentes vegyes gyümölcs lekvár. Hivatalosan nem is állítanak róla mást, csak annyit hogy ez egy lekvár. Megér ebből 20 dkg 10-15000 forintot? A 350-400 gr-os fagyasztott erdei gyümölcskeverék pontosan ugyanazt tudja, töredék áron; ha pépesíti „lekvár” lesz belőle.

Astaxantin – Egy karotonoid fajta (mint a sárgarépa) gyakorlatilag egy természetes festék. Jellemzően a rákok páncéljának a vörös színét adja. Tényleg magas az ORAC értéke, de étrend-kiegészítőkbe csak olyan csekély mennyiséget tesznek (0,02 mg), ami nagyjából 60-100 mg C-vitaminnal egyenértékű.

Acai bogyó– Egy Dél-Amerikai sötétlila bogyó. A helyi piacokon mindenütt lehet kapni, ott teljesen közönséges gyümölcs. Nem túl jó íze van, ezért magában nem fogyasztják, csak különböző gyümölcsturmixokhoz adják – színezésre. Magas ORAC érték, de a csodaszerekben kevés van, más gyümölcsökkel hígítják, így antioxidáns hatása is csökken.

Antioxidáns csokik – ezek főleg néhány éve voltak slágerek. Viszont a sima kakaónak is elég magas az antioxidáns tartalma, így nem igazán éri meg egy kis kocka csokiért több száz forintot kiadni. Én akkor már inkább eszek 3-4 kocka jó minőség csokoládét ugyanazért a pénzért, hiszen a bevitt antioxidáns mennyiség ugyanannyi lesz.

Flavin italok – gyakorlatilag egy vegyes gyümölcslé kék és piros héjú gyümölcsökből.

Egzotikus gyümölcslevek – Származási helyükön közönséges gyümölcsök, csak itt lehet eladni “csodaként”. Ha a hazai gyümölcseinkből elegendőt eszünk, az ugyanannyit ér.

Az ilyen csodatermékeknél érdemes összehasonlítani az ORAC értéket – például az alábbiakkal és ár/(ORAC) érték arányt nézni.

…és most a valóban magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek

Az alábbiakban kigyűjtöttem néhány otthon is megtalálható, valódi szuper antioxidánst.

Az ORAC érték mindig 100 gramm termékre vonatkoznak, tehát a nagyon magas értékű élelmiszerekből nagyon kevés is elég:

  • Szegfűszeg – 290283
  • Oregánó, szárított – 175295
  • Rozmaring, szárított – 165280
  • Borsmenta, szárított – 160820
  • Kakukkfű, szárított – 157380
  • Fahéj – 131420
  • Kurkumapor – 127068
  • Vaníliabab, valódi – 122400
  • Zsálya, szárított – 119929
  • Majoranna, szárított – 92310
  • Petrezselyemzöld, szárított – 73670
  • Bazsalikom, szárított – 61063

Mint látható a teljesen hétköznapi fűszereink nagyon magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek (szárítva koncentráltabb), ezért mindegyik rendelkezik sejtvédő, gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatással is.

Nézzünk még néhány házi antioxidánst!

Kakaópor, natúr – 55653; fehérbors – 40700; őrölt gyömbér – 39041; feketebors – 34053; piros fűszerpaprika – 21932; 70% kakaótartalmú csokoládé – 20816; dió – 13541; feketeáfonya – 9090; aszalt szilva – 8059; lencse, nyers – 7282; szeder – 5905; málna – 5065; gránátalma – 4479; szamóca – 4302; stb.

A teljes lista itt található: www.superfoodly.com/orac-values/

 Összefoglalva

Fogyasszunk rendszeresen, naponta színes gyümölcsöket, zöldségeket – minél színesebb, annál kedvezőbb a hatás – és használjuk naponta változatos fűszereket.

Bármilyen mediterrán, olaszos fűszerezésű étel (rozmaring, oregánó, bazsalikom, kakukkfű), színes gyümölcsökből készült gyümölcssaláta, vagy müzli biztosítani tudja a szükséges antioxidánsokat szervezetünk számára. A lényeg a rendszeresség és a változatosság!

Ha például az alábbi képen látható müzlit elkészítjük magunknak reggelire, és ráadásul megszórjuk egy kis fahéjjal, szegfűszeggel, antioxidáns tartalma már messze veri az összes drága csodaszer hatását.

Ne hagyja magát átverni!

 

Antioxidáns C-vitamin Daganat daganatellenes étrend ORAC

Post navigation

Kókuszolaj – jó vagy nem? → ← Növényi hormonpótlás, tényleg hatásos?

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Kiemelt tartalom

Pajzsmirigy – problémák

Daganatkezelések

Hormonproblémák és a tej

Hisztamin intolerancia

Daganatellenes étrend

Mindent a Gluténról

Mennyi vizet kell inni?

Hagyományos táplálkozás

Gyomorsav-problémák

Laborlelet értelmezés

További érdekességek, információk Facebook oldalunkon

Kulcsszavak

allergia alvászavar bélflóra C-vitamin Candida Chlorella csontritkulás Daganat daganatellenes étrend ekcéma Fehérje fejfájás Gyomorfekély gyomorrák Gyomorsav hagyományos táplálkozás hisztamin Hormonrendszer húgyúti fertőzés immunterápia inzulinrezisztencia izületi fájdalom Kalcium Kemoterápia koleszterin Lúgosítás Magnézium Mediterrán étrend Mellrák nyirokrendszer Olajfalevél Pajzsmirigy prosztata Puffadás reflux Spirulina Sugárkezelés Szója tej vesekő Vércukor vérkép vérnyomás Vízhiány ödéma

Jogi nyilatkozat

Az oldalon található írások a szerző tulajdonát képezik. Bármilyen célú további felhasználásuk, másolásuk (részben, vagy egészben) csak az erre az oldalra mutató hivatkozással, linkkel történhet.

Az cikkekben leírtak a szerző több éves tapasztalatait, személyes véleményet mutatják és nem tekinthetők orvosi, vagy terápiás javaslatnak.

Google

Mandala egészségkuckó     Cím: 6000 Kecskemét, Dobó krt. 3.    Tel: 76/323-755;    e-mail: mandalakucko@freemail.hu

Mandala egészségkuckó Kecskemét, Dobó krt. 3. Tel: 76/323-755; email: mandalakucko@freemail.hu                  Adatkezelési tájékoztató

Powered by WordPress | theme SG Grid