Mandala egészségkuckó

Mandala egészségkuckó

Gondolatok az egészségről, táplálkozásról – segítség a gyógyuláshoz

Mandala egészségkuckó
  • Kezdőlap
  • Szolgáltatások
  • Egészség
  • Táplálkozás
  • Gyógyhatású
  • Átverős
  • Leírások
  • Kapcsolat
  • Hírlevél

Természetes C-vitamin, vagy mesterséges?

  • Átverős
  • Egészség
  • Gyógyhatású

Sokan keresnek úgy C-vitamint, hogy „csak a természetes kell”, pedig valójában nincs is különbség – illetve mégis van. Ha nem akar beugrani az interneten terjedő hülyeségeknek, nem árt tisztázni néhány dolgot a C-vitamin körüli kavarodásban.

Először is mit nevezünk C-vitaminnak

Ezt a vegyületet az 1920-as években, felfedezték fel és eredetileg hexuronsavnak nevezték. (Nem Szent-Györgyi Albert fedezte fel, Ő egy másik anyagot keresett és csak később jött rá, hogy amivel foglalkozik az a C-vitamin, majd ennek a kutatásával kezdett el foglalkozni.)

Az aszkorbinsav a C-vitamin kémiai elnevezése (C6H8O6). Nevét a skorbutot gyógyító hatása miatt kapta, A-scorbuticus = skorbut ellen.

Tehát egy olyan vitaminról van szó, amelyik gyógyít egy betegséget – a skorbutot -, pedig a hivatalos álláspont szerint egy vitaminnak, étrend-kiegészítőnek nem lehet gyógyhatása. Vagy mégis? (Akkor most vagy a hatóság a hülye, vagy mindenkit hülyének néznek?)

A C-vitamint alapvetően a gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák Az állatok többsége előállítja a számukra szükséges mennyiséget, az ember azonban nem képes erre, ezért külső forrásból kell pótolni.

A szervezetben az aszkorbinsav gátolja a sejtek károsodását, oxidációját, ezért a természetes antioxidánsok közé tartozik. Ezenkívül még sok más élettani folyamathoz is nélkülözhetetlen, például részt vesz a sejtek oxigénfelvételében, a kollagén képződésben, segíti a vas felszívódását és erősíti az immunrendszert.

…és akkor a lényeg

A C-vitaminból csak egy fajta létezik. Ezt nevezik kémiai nevén aszkorbinsavnak, vagy L-aszkorbinsavnak, élelmiszeripari száma pedig az E 300.

Az aszkorbinsav egy kémiailag tiszta (egyéb anyagoktól mentes) szerves anyag. Ugyanazt az anyagot kapjuk akkor is laborban állítják elő, vagy gyümölcsből, vagy paprikából vonják ki.

Mivel egy „vegytiszta” anyagról van szó, már nincs köze ahhoz, amiből előállították, nincs benne semmi az eredeti kiindulási anyagból, – csak tiszta aszkorbinsav. A különböző forrásból származó, de kémiailag azonos vegyület, a szervezetben is azonos módon fog „működni”.

Mivel az aszkorbinsav egy szerves vegyület, csak szerves C-vitamin létezik.

Illetve létezik egy másik, a C -vitaminhoz kémiailag nagyon hasonló, de mégis eltérő mesterséges anyag, ez az Izo-aszkorbinsav (D-aszkorbinsav, E 315, eritroaszkorbinsav).

Az izo-aszkorbinsav az aszkorbinsav természetben nem létező változata, – de ezt nem is nevezik C-vitaminnak!

Előállítása némileg drágább, mint a C-vitaminnak, ezért csak az élelmiszeripar használja fel. Étrend-kiegészítő célra a felhasználása nem éri meg és nem is engedélyezett, mivel az izo-aszkorbinsav nem rendelkezik vitaminhatással (vitamin = az élethez szükséges).

Az élelmiszeripar tartósításra és színmegőrzésre használja, mert húskészítményeknél gátolja a beszürkülést, és csökkenti a nitrites pác-só rákkeltő hatását. Nátriumsóját is használják, ez a Nátrium-izo-aszkorbát (E 316). Az izo-aszkorbinsav (hivatalosan) veszélytelennek számít, mivel vizelettel kiürül. Állatkísérletek szerint azonban az izo-aszkorbinsav a szervezetben kiszorítja a C-vitamint, gátolja annak felszívódását.

Miért használja akkor mégis az ipar, ha drágább? Az aszkorbinsav (mint szerves anyag) hőérzékeny. Melegítés hatására (40 fok felett) elveszti kedvező hatását, ezért a hőkezelt húskészítményeben (pl. virsli, felvágottak, stb.) nem használható. Az izo-aszkorbinsav, viszont nem bomlik le főzéskor, sütéskor sem, ezért színmegőrző, tartósító hatása megmarad.

Tehát tényleg létezik mesterséges aszkorbinsav, de azt nem C-vitaminnak hívják, sőt hivatalosan nem is aszkorbinsavnak. Még az e-számuk is más.

Mivel nagy mennyiségben az aszkorbinsavat olcsóbb kémiailag előállítani, mint több tonnányi valamilyen élelmiszerből kivonni (a visszamaradt alapanyagokat pedig kidobni) ezért MINDEN ma kapható C-vitamin laboratóriumban készül (jellemzően nagy gyógyszergyárak laborjai állítják elő). Az aszkorbinsav kémiailag cukorszármazéknak tekinthető, ipari előállítása D-glükózból, vagyis szőlőcukorból történik.

Ha valaki tényleg természetes módon akar C-vitaminhoz jutni, akkor egyen (nagyon) sok gyümölcsöt, mert teljesen természetes módon csak gyümölcsből és zöldségből juthatunk aszkorbinsavhoz.

Ez azonban nem nevezhető „tiszta” C-vitaminnak, mert az az élelmiszerekben soha nem fordul elő 99,5%-osan tiszta aszkorbinsav formájában, amit porként, vagy kapszulaként forgalmaznak.

A gyümölcsökben levő C-vitamin valóban jobban hasznosul, mint a tiszta C-vitamin, mert az élelmiszerekben levő egyéb anyagok – flavonoidok, rutin, heszperidin, ásványi anyagok és más vitaminok – segítik a felszívódását és hasznosulását.

Mennyi C-vitamint kellene ennünk?

Az emberi törzsfejlődés során a C-vitaminhoz kizárólag az elfogyasztott nagy mennyiségű gyümölcs, zöldség és zöld levelek formájában jutottunk. Olyan nagy mennyiséget ettek ebből naponta őseink, hogy az sem okozott problémát, hogy elvesztettük a C-vitamin előállító képességünket. Számítások szerint az ősember naponta minimum 1000 mg aszkorbinsavhoz jutott a táplálékából.

Ma viszont többre lenne szükségünk, mert a szennyezett környezet, feldolgozott táplálék miatt több sejtvédő antioxidánsra lenne szükségünk. Emellett a ma termesztett gyümölcsök vitamintartalma is alacsonyabb, mint régen. (A hivatalos ajánlásokban szereplő napi 50-60 mg, a halálos vitaminhiány előtti utolsó pillant fenntartásához elegendő.)

Mennyi gyümölcsöt kellene ehhez megennünk?

1000 mg C-vitamin =

  • 25 kg alma,
  • 10 kg banán,
  • 2 kg narancs,
  • 1,9 kg citrom,
  • 1,3 kg zöldpaprika,
  • fél kg kelkáposzta,
  • 35 dkg piros húsú paprika, vagy nyers homoktövis.

A gyümölcsök vitamin, tápanyagtartalmát mindig friss, nyers állapotban vizsgálják, azonban a leszedés után, a tárolás során a C-vitamin tartalom fokozatosan csökken. (Vagyis a szeptemberben leszedett alma 100 grammonként még 4 mg C-vitamint tartalmaz, de februárra ebből már szinte semmi sem marad.)

Ha ennyi gyümölcs nem megy, akkor válassza inkább a nyújtott hatású, fokozatosan felszívódó C-vitamin termékeket (flavonoiddal kiegészítve), vagy adagoljon aszkorbinsav a napi ívóvízmennyiségébe és kortyolgassa el egész nap. Az aktuálisan éppen nem szükséges C-vitamint a szervezetünk két óra alatt vizelettel kiüríti. Inkább több legyen, mint hogy ne legyen elég. Az átverős liposzómás változatról itt olvashat.

“A vitamin az az anyag, amely akkor okoz betegséget, – ha nem esszük meg!” (Szent-Györgyi Albert)

Összegzésként, még egyszer:

C-vitamin = Aszkorbinsav = L-aszkorbinsav = E-300.

A mesterséges D-aszkorbinsav = Izo-aszkorbinsav = E 315 = eritroaszkorbinsav kereskedelmi forgalomban NEM KAPHATÓ!

Vagyis MINDEN, étrendkiegészítőként kapható aszkorbinsav természetes eredetű, szerves C-vitamin. Más formában nem is létezik!

Ne dőljön be minden internetes hülyeségnek, ne hagyja magát átverni!

 

Antioxidáns C-vitamin immunterápia

Post navigation

Miért vagyok mindig éhes? → ← Vérnyomáscsökkentő – mellékhatás: köhögés és tüdőrák – az ACE-gátlók

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Kiemelt tartalom

Pajzsmirigy – problémák

Daganatkezelések

Hormonproblémák és a tej

Hisztamin intolerancia

Daganatellenes étrend

Mindent a Gluténról

Mennyi vizet kell inni?

Hagyományos táplálkozás

Gyomorsav-problémák

Laborlelet értelmezés

További érdekességek, információk Facebook oldalunkon

Kulcsszavak

allergia alvászavar asztma bélflóra bélgyulladás C-vitamin Candida Chlorella csontritkulás Daganat daganatellenes étrend ekcéma Fehérje fejfájás Glutén Gyomorfekély gyomorrák Gyomorsav hagyományos táplálkozás hisztamin Hormonrendszer húgyúti fertőzés inzulinrezisztencia izületi fájdalom Kalcium Kemoterápia koleszterin Lúgosítás Mediterrán étrend Mellrák nyirokrendszer Olajfalevél Pajzsmirigy prosztata Puffadás reflux Sugárkezelés Szója tej vesekő Vércukor vérkép vérnyomás Vízhiány ödéma

Jogi nyilatkozat

Az oldalon található írások a szerző tulajdonát képezik. Bármilyen célú további felhasználásuk, másolásuk (részben, vagy egészben) csak az erre az oldalra mutató hivatkozással, linkkel történhet.

Az cikkekben leírtak a szerző több éves tapasztalatait, személyes véleményet mutatják és nem tekinthetők orvosi, vagy terápiás javaslatnak.

Google

Mandala egészségkuckó     Cím: 6000 Kecskemét, Dobó krt. 3.    Tel: 76/323-755;    e-mail: mandalakucko@freemail.hu

Mandala egészségkuckó Kecskemét, Dobó krt. 3. Tel: 76/323-755; email: mandalakucko@freemail.hu                  Adatkezelési tájékoztató

Powered by WordPress | theme SG Grid