Mandala egészségkuckó

Mandala egészségkuckó

Gondolatok az egészségről, táplálkozásról – segítség a gyógyuláshoz

Mandala egészségkuckó
  • Kezdőlap
  • Szolgáltatások
  • Egészség
  • Táplálkozás
  • Gyógyhatású
  • Átverős
  • Leírások
  • Kapcsolat
  • Hírlevél

Spirulina, a természetes multivitamin

  • Átverős
  • Gyógyhatású
  • Leírások

Mi az a Spirulina alga?

A Föld egyik legősibb élőlénye, egy mikroalga, ami cianobaktériumok, más néven a kék-zöld algák családjába tartozik. A világ legnagyobb tápértékű növénye, természetes körülmények között megtalálható a trópusi országok lúgos kémhatású édesvízi tavaiban. A nagy kereslet miatt ma már számos országban nagy mennyiségben termesztik, mint ételt, étrend-kiegészítőt és állati takarmányt.

Hagyományos felhasználása: A spirulina a közép-amerikai aztékok fontos élelmiszerforrása volt a spanyol hódítók megérkezéséig. A tavakból lehalászott algát megszárítva, pogácsaformára préselve árusították. Az algaport italokba, ételekbe keverve fogyasztották.

Modern újra felfedezése az 1950-es évekre tehető, amikor is francia kutatók a közép-afrikai Csád-tó környéki piacokon találkoztak vele, ahol a szárított algát kenyerek és gabonakásák kiegészítőjeként árulták. A 70-es években már széleskörű kutatásokat végeztek az algával kapcsolatban és kidolgozták ipari termesztését is.

Ma a spirulinát – kiemelkedően magas, komplex tápanyagtartalma miatt – kiegészítőként ajánlják az alultápláltság leküzdésére. Szegény országokban fontos fehérjeforrás lehet, mivel alacsonyabb a termőföld, víz és energiaigénye az egységnyi fehérje előállításához, jóval kisebb környezeti terhelést jelent, mint az állattenyésztésből származó fehérjék előállítása.

Spirulina-farm Hawaii

Vizsgálják a világűrben való termesztés lehetőségeit is a hosszú távú űrrepülés, vagy a Mars missziók űrhajósainak táplálékaként.

Szabad körülmények között – az élő vizekbe került anyagok miatt – a spirulina hajlamos a túlburjánzásra és ilyenkor mérgező anyagokat termelhet és gyűjthet magába, de mesterséges tenyészetekben, ellenőrzött körülmények között ilyen nem fordult elő.

Egy valódi szuperétel (Superfood)

A spirulina az egyik legértékesebb táplálék az ember számára, a szárított spirulina 24% szénhidrátot , 8% zsírt és 60-70% fehérjét tartalmaz.

1 grammja egyenértékű körülbelül 1 kg vegyes zöldség tápértékével! Több mint 100 biológiailag aktív anyag található meg benne:

  • Fehérjetartalma 3-szor több, mint a marhahúsnak.
  • Tartalmaz 18 féle aminosavat (az összes létfontosságú, esszenciális aminosavat is),
  • vitaminokat: B1, B2, B5, B6, B9, A, E, C, K. stb. B12 vitamint nem tartalmaz, de tartalmazza a B12 előállításához szükséges anyagokat (cianocobamid).
  • Ásványi anyagokat, nyomelemeket: vas, kalcium (300-szor több mint a tejben), nátrium, kálium, réz, magnézium, mangán, cink, jód, foszfor, szelén, króm, vanádium, stb.
  • klorofill: amit zöld vérnek hívnak, mivel – amíg le nem bontjuk – növeli a vér oxigénszállító kapacitását.
  • Enzimeket,
  • többszörösen telítetlen zsírsavakat (Omega3-zsírsav tartalma felülmúlja a legtöbb tengeri halét),
  • fikocianint, mely lassítja a rákos sejtek osztódását,
  • Q10-hez hasonló enzimet, mely a sejtek energiaellátásáért felel.

A spirulina tökéletes tápanyagforrás, szervezetünk – mint természetes ételből – csak azokat az anyagokat és csak olyan mértékben vesz fel belőle, amire éppen szüksége van. Emellett képes kivezetni a testünkben elraktározott nehézfémeket, mérgeket (stroncium, kadmium, higany, stb.).   

Fogyasztási javaslat

Étrend-kiegészítőként a spirulina fogyasztása javasolt mindenkinek, nemtől, kortól, egészségtől, betegségtől függetlenül, mivel természetes módon pótolja szervezetünk számára az összes létfontosságú anyagot. Kismamák és gyermekek számára különösen hasznos.

Kifejezetten ajánlott:

  • alultáplált, legyengült embereknek (ilyenkor étkezés után fogyasztva, mint plusz tápanyagot),
  • kevés zöldséget, gyümölcsöt fogyasztó gyermekeknek, felnőtteknek,
  • „multivitaminként” a nélkülözhetetlen vitaminok, tápanyagok pótlására,
  • fogyókúránál (legalább 3-6 gramm étkezés előtt fogyasztva, beindítja az emésztést és hamarabb vált ki teltségérzetet),
  • bélflóra normalizálására (a hasznos baktériumok számára kedvező közeget teremt),
  • krónikus gyulladásos betegségeknél (pl. bélgyulladás, epehólyag-gyulladás, ízületi gyulladások, hólyag-gyulladás, stb.),
  • szív- és érrendszeri betegeknek, valamint cukorbetegeknek,
  • általános erősítőként, onkológiai betegeknek sugár- és kemoterápiánál,
  • fáradtság, intenzív fizikai megterhelés esetén és sportolóknak, mint fehérje- és vitaminforrás,
  • bőrbetegségek esetén, valamint a bőr és a haj állapotának javítására.
  • Erőteljes lúgosító, savkötő hatású (mint minden zöld növény).

Minimális hatásos adagja – kortól függetlenül – minimum napi 1 gramm, de ennek többszöröse is nyugodtan fogyasztható, mint egy zöldségnek. Hatásos adagja felnőtteknek legalább napi 3-6 gramm.

Felhasználása a mindennapokban

Az algapornak vízzel keverve önmagában édeskés, kifejezett alga íze van, de bármilyen ételbe keverve elveszíti „algás” jellegét.

Belekeverhetjük gyümölcslevekbe, turmixokba, süteményekhez, palacsintához, édességekbe, kenyerekbe, tésztákhoz (a spirulinás tészta kevés olívaolajjal, fokhagymával és fűszerekkel már önmagában is egy laktató, finom étel).

Figyelem!

Az interneten számtalan cég forgalmaz spirulinát szemtelenül magas áron. A spirulina nem csodaszer és nem is egy drága termék. Például a 125 grammos, 250 db kiszerelés ára 1800 Forinttól kezdődik, de (az átverős MLM rendszerekben) akár 10000 Ft-ért is árulhatják.

Sok cég azt a trükköt veti be, hogy a spirulina mellé valami egyéb összetevőt tesznek (hogy az ő termékük más legyen) és így kérnek magasabb árat érte, de ha keverik mással, akkor nem több, hanem (a spirulina) inkább kevesebb lesz.

Mindenkinek a saját döntése, hogy mit választ, de érdemes egy kicsit körülnézni, mielőtt beugrunk az első, jól hangzó ajánlatnak, mert spirulina és spirulina között azért olyan nagy különbség nincs.

aminosav bélflóra Daganat Fehérje Kalcium Kemoterápia Lúgosítás Magnézium multivitamin Spirulina

Post navigation

Mennyi húst kell ennünk – avagy, miből építjük a fehérjét? → ← DHEA az univerzális „hormon” (yamgyökér kivonat)

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Kiemelt tartalom

Pajzsmirigy – problémák

Daganatkezelések

Hormonproblémák és a tej

Hisztamin intolerancia

Daganatellenes étrend

Mindent a Gluténról

Mennyi vizet kell inni?

Hagyományos táplálkozás

Gyomorsav-problémák

Laborlelet értelmezés

További érdekességek, információk Facebook oldalunkon

Jogi nyilatkozat

Az oldalon található írások a szerző tulajdonát képezik. Bármilyen célú további felhasználásuk, másolásuk (részben, vagy egészben) csak az erre az oldalra mutató hivatkozással, linkkel történhet.

Az cikkekben leírtak a szerző több éves tapasztalatait, személyes véleményet mutatják és nem tekinthetők orvosi, vagy terápiás javaslatnak.

Google

Mandala egészségkuckó     Cím: 6000 Kecskemét, Dobó krt. 3.    Tel: 76/323-755;    e-mail: mandalakucko@freemail.hu

Mandala egészségkuckó Kecskemét, Dobó krt. 3. Tel: 76/323-755; email: mandalakucko@freemail.hu                  Adatkezelési tájékoztató

Powered by WordPress | theme SG Grid