Ganoderma gomba őrlemény, egy igazi Hungarikum!
A Távol-Keleten már több évezredes hagyománya van a különböző gombákból készült gyógyszerek használatának és gyógyhatásukat számos modern kutatás is igazolta. Több országban a törzskönyvezett gyógyszerek készülnek belőlük.
Nyugaton a legismertebb „gyógygomba” a pecsétviasz gomba (Ganoderma lucidum) néhány éve került be a hazai köztudatba, mint gyógyhatású készítmény. (A gyógygombákról részletesen itt olvashat.)
Egy magyar gombatermesztő – kihasználva a piaci igényeket és a tudatlanságot – a megszokott, ehető gombák mellett elkezdte termeszteni a valójában emészthetetlen, de felkapott pecsétviasz (ganoderma) gombát is. Így „született meg” a tipikusan magyar – biogomba.

Az első termelő üzleti sikerén felbuzdulva Magyarországon mások is elkezdték a ganoderma termesztését és darálását. A termelők úgy gondolták, hogy a gomba az gomba – tehát meg lehet enni, ha nem mérgező és egyszerű élelmiszerként kezdték árusítani a szárított, porrá őrölt gombát.
Ezzel létrejött egy hungarikum is, hiszen a világon máshol szinte SEHOL NEM ESZIK meg a ganoderma gombát!
A hagyományos kínai gyógyászatban több mint 4000 éve használják a ganodermát széleskörű gyógyhatása miatt, de SOHA nem ették meg.
Hamar rájöttek, hogy a gomba maga teljesen emészthetetlen. A gombatest szerkezetét a kemény kitonáz, kitin alkotja (hasonlóan a bogarak és rákok páncéljához), amit az emberi szervezet nem képes lebontani, így a benne levő hatóanyagok sem tudnak felszívódni. (Chitonase – kitozin – néven fogyókúrás készítmények alkotórésze, mint béltisztító, zsírmegkötő hatású emészthetetlen rost.)
Magyar neve is a megszáradt, fényes, kemény pecsétviaszra utal.
Akkor hogyan használták a ganodermát a kínaiak?
Nézzük egy szárított gombát tartalmazó kínai termék felhasználási útmutatóját:
Végy 6 szelet (kb. 10 gramm) gombát, áztasd vízbe 20 percre. Majd tedd a szeleteket 1 liter vízbe és főzd legalább 40 percig. Szűrd le a gombát, majd öntsd fel újra 1 liter vízzel és ismét főzd 40 percig. A két leszűrt főzetet öntsd össze és így kapod meg a ganoderma teát.
Mint látszik, még az egyszeri, hosszas főzés is csak a hatóanyagok nagyjából felét vonja ki, ezért ajánlott még egyszer kifőzni.
A felhasználási javaslat szerint egy csésze teához 3-5 gramm szárított, vagy porított gomba szükséges. Betegség esetén a terápiás mennyisége 100-300g/nap.
Ételbe, italba keverve az őrölt, porított gomba egyszerűen, emésztetlenül kiürül a szervezetből!
… és hogyan használják ma ganodermát egészség megőrzési célra?
Ha rákeresünk az egyik legnagyobb világkereskedelmi portálon (alibaba.com) a Ganoderma por kifejezésre, több mint 16500 találatot kapunk. Ezeket alaposan végig nézve viszont kiderül, hogy minden esetben ganoderma KIVONAT-ról van szó! (Több ezer találatot átnézve egy szárított, porított gombát találtam, az is magyar volt.)
A gombakivonaton kívül a gomba spóráját is felhasználják gyógyászati célra, de csak azután, hogy egy speciális eljárással feltörik a spóra kemény falát, hogy a benne levő hatóanyagok felszabadulhassanak és emészthető legyen. Felhasználható még a gombafonal (micelium) is, de ezt csak ritkán használják.
A koncentrált (20:1) hatóanyag, a poliszacharid általában kapszulázva kerül forgalomba. (100 mg gombakivonat kb. 2 gramm gombának felel meg.)
A legnagyobb hatóanyag tartalommal gomba spórája rendelkezik.
Összefoglalva: A szárított, őrölt ganoderma gomba hatóanyagai (poliszacharidok) csak elenyésző mennyégben jutnak be a szervezetbe (ha bejutnak), és a megevett por szinte 100%-ban kiürül. Sokan ennek ellenére is tapasztalnak kedvező hatásokat (a béltisztításon kívül), hiszen a hit, csodákra képes.
Amennyiben a gomba gyógyhatását szeretné kihasználni, akkor keresse a minél nagyobb hatóanyag tartalmú, koncentrált gombakivonatokat. A korrekt cégek csak gombakivonatokat használnak.
Tudományos kutatások világszerte kizárólag standardizált, koncentrált gombakivonatokkal történtek. (Erről bővebben itt olvasható néhány ezer angol nyelvű publikáció.)
Megjegyzés: A pecsétviaszgomba évszázadokig nagy kincsnek számított, mivel a természetben is speciális körülmények kellenek a kifejlődéséhez. Az 1980-as években japán kutatóknak sikerült kifejleszteniük a mesterséges termesztési eljárást és ma már világszerte nagyüzemben termesztik.
Néhány feltétel betartása mellett bárki otthon is termesztheti a ganodermát és mivel semmilyen speciális vegyszer, vagy adalék nem kell hozzá, minden termesztett ganoderma „bio”gombának számít.
Otthon termeszthető Ganoderma termőblokk már pár ezer forintért rendelhető az interneten, ami akár 1-3 kg termést is hozhat.
Ma már nagyon sok cég forgalmaz ganoderma kivonatot tartalmazó készítményeket, élelmiszereket. Többen hálózatos (MLM) rendszerben értékesítik – irreálisan magas áron, miközben a gombakivonatokat tartalmazó termékek ma már könnyen beszerezhetők. Sőt! A kínai gyógyszercégektől ma már 5-10.000 Ft/kg áron is rendelhető koncentrált kivonat.

Ne hagyja magát átverni! Ha ganoderma gomba étrendkiegészítőt szeretne vásárolni, keresse a kivonatot tartalmazó készítményeket, ahol fel van tüntetve a hatóanyag pontos mennyisége is.
… és itt a trükk a hazai porított gombával: mivel nem kivonat, csak szárított gomba, egyszerű élelmiszernek minősül, így nem kell bejelenteni, mint étrend-kiegészítő/gyógyhatású terméket.