Kurkuma vagy kurkumin? Nem mindegy!
Sokan szednek kurkumaport – feleslegesen -, mert jókat olvastak a kurkuma gyógyhatásáról. Azonban a kurkumapor önmagában csak ételszínezék, kedvező élettani hatása gyakorlatilag nincs. Gyógyhatással csak a kurkuma kivonat, a kurkuma hatóanyaga a kurkumin, vagy kurkuminoid rendelkezik. Annak viszont sok van!
Mi is az a kurkuma?
A kurkuma, más néven indiai sáfrány a gyömbérfélék családjába tartozó, ázsiai eredetű fűszer- és gyógynövény. A növény szárított gyökeréből nyert por élénksárga színe miatt kedvelt festék illetve ételszínezék, fűszerként a curry egyik fontos alapanyaga, és az ősi indiai gyógyászatban évszázadok óta használt gyógynövény.
A kurkuma jó tíz éve robbant be a hazai köztudatba, mikor egy cég nagy reklámkampánnyal, TV és újság hirdetésekkel kezdte el reklámozni a termékét, drága pénzért, ami valójában csak kapszulázott kurkumapor volt. A nagy felhajtásnak köszönhetően legalább felfigyeltek az emberek a nálunk addig ismeretlen, de az indiai Ayurvédában már évezredek óta használt növény kedvező egészségügyi hatásaira.
A kurkuma valóban számos, figyelemreméltó gyógyhatással rendelkezik, hatását a modern orvostudomány is aktívan kutatja és ezzel kapcsolatban már több ezer publikáció jelent meg. Ma elsősorban gyulladáscsökkentő és rákellenes hatása áll a kutatások középpontjában.
Ma már nagyon sok kurkuma alapú étrend-kiegészítő készítményt lehet kapni, azonban nagyon nem mindegy, hogy mi van a kapszulákban, kurkuma kivonat, vagy csak egyszerű porított kurkuma.
Kurkumin
A kurkuma színéért, ízéért és gyógyhatásáért a növény gyökerében található vegyületcsoport, a kurkuminoidok, ezek közül is legfőképpen a kurkumin felelős. A kurkumin mind vízben, mind zsírokban nagyon rosszul oldódik, az emésztőrendszerbe jutó kurkuma szinte egyáltalán nem szívódik fel, alig hasznosul, így vagy kiürül, vagy lebomlik, ezért engedélyezik élelmiszerekben adalékként, színezékként E100 számon. Rengeteg élelmiszerben van benne, a gyümölcslevektől a felvágottakon át a levesporokig. Elméletileg így, ételként fogyasztva gyógyhatása tulajdonképpen nincs – de mégis van.
Ezt az ellentmondást próbálták tajvani kutatók feloldani egy vizsgálatban. Megállapították, hogy egy átlagos indiai nagyjából napi 1 gramm kurkumát fogyaszt fűszerként az ételeiben, és jelentősen alacsonyabb közöttük a rákos betegségek előfordulása a nyugati társadalmakhoz képest, még akkor is, ha az az indiai nyugati stílusú életmódot folytat.
Mivel a kínaiak nemigazán esznek curry-t, a tajvani kutatók napi 1 gramm kurkumát kezdtek szedni – kapszulában. Folyamatosan ellenőrizték testük működését, reakcióját – és nem tapasztaltak semmi változást (lefeljebb sárga lett a széklet).
Amikor jobban utána néztek az indiaiak kurkumafogyasztásának, kiderült, hogy Indiában sohasem fogyasztják a kurkumát önmagában, hanem mindig csak fűszerkeverékként, 8-10 másik fűszernövénnyel együtt. Elemezték a curry összetevőit, és kiderült, hogy minden egyéb összetevő javítja a kurkuma felszívódását, legjobban azonban a feketebors és az ananász. Ezek akár 2000-szeresen is fokozzák a hasznosulást. A kurkuma mellé fogyasztott többi fűszer, az emésztőenzimek serkentésével elősegítik a kurkuma hatóanyagának, a kurkuminnak a felszabadulását.
Vagyis a kurkuma és a kurkumin egészségügyi hatása nem ugyanaz.
Miben segíthet a kurkuma kivonat
Az indiai ajurvédikus gyógyászatban már legalább 2000 éve használják sebgyógyításra, gyulladáscsökkentésre és emésztési problémákra.
Nyugaton a kurkuma első gyógyászati célú alkalmazásáról már 1748-ból van feljegyzés, de az első hivatalos publikáció 1937-ben jelent meg. Ebben a tanulmányban nátrium-kurkumin hatását vizsgálták az emberi epeúti megbetegedések kezelésében, az epehólyag kiürítésére.
Ma a legtöbb kutatás gyulladáscsökkentő és daganatellenes tulajdonságaira terjedt ki. A kutatók úgy találták, hogy kurkumin ha egyszer bejut a sejtekbe többféle hatásmechanizmus útján fejti ki jótékony hatását. Míg a kurkumapor csak alig szívódik fel, a szájon át bevitt kurkumin magas koncentrációt képes elérni a bélrendszerben és a bélnyálkahártya sejtjeiben is képes kifejteni sejtvédő hatását.
A tanulmányok szerint, kurkumin hatásos lehet:
belsőleg:
- Vérkeringés javítására, vérömlenyek, vérrögök oldására.
- Daganatos betegségek kialakulásának megelőzésére.
- Gyulladás- és lázcsökkentő, köhögés és fájdalomcsillapító, hurutoldó.
- Antibakteriális hatású, gátolja a gombák szaporodását.
- Vérhígító hatású, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrögök képződését, csökkentve a trombózis és az infarktus esélyét.
- Vértisztító és stimulálja az új vérsejtek képződését.
- Serkenti a zsíranyagcserét, segítve az epeváladék epehólyagból való kiürülését,
- Emésztőrendszeri gyulladások hatékony kezelésére (gyomor- és bélgyulladás, fekély, Crohn-betegség)
- Koleszterincsökkentő, étvágyjavító, enyhíti az emésztési zavarokat.
- Májvédő hatású, a májsejtek fehérje anyagcseréjét segítő hatása miatt, de segít súlyos mérgezések esetén is.
- Sejtvédő, antioxidáns hatású. A közvetlen antioxidáns hatás mellett a kurkumin számos antioxidáns enzim aktiválásával fokozza a sejtek oxidatív stressz elleni védekezését, ezzel pedig csökkenti a DNS károsodásának esélyét.
- Vizsgálatok szerint a kurkumin csökkentette az inzulinrezisztenciát, javította a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek működését. Emellett az anyagcsere serkentésével csökkentette a hemoglobin A1c értékét, az éhgyomorral mért vércukorszintet, a vérzsírok és a koleszterin szintjét. Csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását.
- Hajlékonnyá teszi az ízületeket és az ínakat, mivel kitakarítja a lerakódásokat az ízületekből (pl. köszvény esetén).
- Csökkenti a rheumatoid arthritis tüneteit, enyhíti a fájdalmat.
- Segít sclerosis-multiplex és Alzheimer-kor esetén is.
- Gyulladáscsökkentő hatása révén gátolja a vírusok szaporodását.
- Hatásos féregűző, parazitairtó. (Forrás)
Külsőleg: Vízzel/olajjal péppé keverve megállítja a vérzést, fertőtlenítő és gyulladásgátló hatású, csökkenti a duzzanatokat. Használható rándulásra, izomlázra, zúzódásokra, ízületi fájdalomra és viszketésre.
Vigyázat: a kurkuma nagyon erős sárga pigmentet tartalmaz ezért a bőrfelületet tartósan elszínezheti. A sárga szín (utólag) citromlével halványítható.
A kurkumin daganat ellenes hatását a texasi M.D. Anderson Rákkutató Intézetben vizsgálták széleskörűen. Megállapítást nyert, hogy:
- Gátolja a tumorsejtek szaporodását.
- Gátolja az egészséges sejtek elfajulását.
- Segíti a szervezetet a mutálódott rákos sejtek megsemmisítésében.
- Csökkenti a gyulladást, ami a rákos folyamatok egyik elindítója.
- Gátolja a tumorok növekedéséhez szükséges fehérjék képződését.
- Gátolja a daganatos sejtek vérellátásához szükséges érhálózat kialakulását (angiogenezis).
- Csökkenti az áttétek kialakulásának esélyét.
A szájon át adott kurkumin állatkísérletekben gátolta a kémiailag előidézett szájüregi, gyomor-, máj-, illetve vastagbélrák kialakulását. E mellet kiderült, a kurkumin fokozza egyes daganatellenes szerek hatását vastagbél-, emlő-, és hasnyálmirigyrák kezelésében.
Laboratóriumi kísérletekben a kurkumin hatékony gyulladáscsökkentőnek bizonyult, mivel több ponton is befolyásolta a gyulladásos folyamatokat szabályozó anyagok működését. Agyi károsodás esetén egyes fehérvérsejtek és gliasejtek aktivitásának csökkentésével az idegszövet gyulladását gátolta, és javította az idegsejtek túlélését.
Vizsgálatok szerint Alzheimer-kórban a kurkumin több ponton is fékezi a betegség folyamatát. Laboratóriumi és állatkísérletekben egyaránt gátolta az agyban az Alzheimer-kórra jellemző, kóros fehérjék lerakódását és az oxidatív stresszt. Aktiválja a lerakódott plakkokat eltakarító falósejteket, és ezzel segíti idegsejtek működését. (Forrás)
A kurkuma felhasználása
Mivel önmagában a tiszta kurkuma felszívódása az emésztőrendszerből nagyon rossz, ezért csak keverékként érdemes fogyasztani. A feketebors (kivonata a piperin) és a bromelin enzim (ananász kivonat) a felszívódást akár 2.000-szeresére fokozhatja.
Terápiás felhasználásra legalább napi 8 gramm por javasolt. 1 mokkáskanálnyi (2-3 gramm) kurkumához adjuk egy nagy csipet feketeborsot és keverjük el olíva, vagy (a szintén gyulladáscsökkentő) lenmagolajjal. Ezzel a keverékkel ízesíthetünk szószokat, joghurtot, de fogyaszthatjuk magában is.
Hatóanyaga a tiszta, koncentrált kurkumin (90-95%-os koncentrátum) már magában is jól hasznosul. Kiegészítőként érdemes minél magasabb kurkumin tartalmú készítményt vásárolni. (1 gramm kurkuma por 3-5 mg kurkumint tartalmaz.) Napi adagja legalább 100-200 mg kurkumin legyen.
Figyelem! Kismamáknak a várandósság és a szoptatás ideje alatt a kurkuma nagydózisú fogyasztása tilos!
Mivel hasonlóan hat, mint sok „vérhígító gyógyszer” – sok esetben hatékonyan képes is helyettesíteni azokat -, ezért a magas kurkumin tartalmú készítmények és a vérhígítók együttes szedése csak orvosi ellenőrzés mellett javasolt, mivel felerősíthetik egymás hatását, és sok esetben a „gyógyszer” csökkentésére lehet szükség.