Mandala egészségkuckó

Mandala egészségkuckó

Gondolatok az egészségről, táplálkozásról – segítség a gyógyuláshoz

Mandala egészségkuckó
  • Kezdőlap
  • Szolgáltatások
  • Egészség
  • Táplálkozás
  • Gyógyhatású
  • Átverős
  • Leírások
  • Kapcsolat
  • Hírlevél

A magas vércukor – még nem cukorbetegség!

  • Egészség
  • Táplálkozás

A cukorbetegség a fejlett társadalmakban már népbetegségnek számít és ez egyértelműen a mai táplálkozásnak, életmódnak köszönhető.

A magas vércukor azonban nem jelent automatikusan cukorbetegséget, mert a vércukorszint emelkedésnek több oka is lehet.

Azonban az orvosok gyakran már egy egyszeri véreredmény (érték) alapján is hajlamosak beteget csinálni az emberből, így nem is csoda, hogy (emiatt is) sok a cukorbeteg.

Gyakori, hogy egy rutin (más probléma miatti) vérvételnél derül ki, hogy valakinek a magas a vércukra. Ilyenkor – a protokoll alapján – automatikusan, rutinból (valójában gondolkodás nélkül) írják fel a vércukorszint csökkenőt – és máris eggyel több lett a cukorbeteg.

Valójában sok más ok miatt is „felmehet valakinek a cukra”, – de ez nem jelenti azt, hogy cukorbeteg lenne! Ilyenkor a probléma okát kell(ene) megkeresni és nem azonnal gyógyszeresen beavatkozni a szervezet működésébe. Az aktuálisan emelkedett vércukornak ugyanis oka van, és ez – legtöbbször – nem a cukorbetegség. Az emelkedést kiváltó okok megszüntetésével a vércukor is normalizálódik.

A feleslegesen szedett vércukorcsökkentő tabletták sokszor több problémát (akár cukorbetegséget is) okozhatnak, mint ami eredetileg volt.

Igen, – a vércukorcsökkentők akár cukorbetegséget is okozhatnak. (lásd lejjebb!)

vércukormérés-cukorbetegség

Mi a cukorbetegség

Röviden: a hivatalos meghatározás szerint feltételezett hasnyálmirigy károsodás miatti elégtelen inzulintermelés, – ez azonban csak ritkán igaz.

„A cukorbetegség (orvosi néven diabétesz mellitusz) olyan állapot, amely kezelés nélkül magas vércukorszinttel jár. A betegség oka a hasnyálmirigy inzulintermelő képességének csökkenése, vagy az inzulin hatásának elégtelensége.” (Miért?) Cukorbetegség esetén a szervezet nem képes szabályozni a vérben levő cukor mennyiségét.”

A cukorra pedig szükségünk van. A glukóz (szőlőcukor) a szervezet elsődleges energiaforrása. Az elfogyasztott ételek többségét a szervezet cukorrá alakítja át. Cukorból azonban a túl sok és a túl kevés is bajt okozhat.

„Ha a szervezet nem tudja megfelelően felhasználni ezt az energiaforrást, akkor a vércukor szintje a vérben, a normálisnál magasabbra emelkedhet. A vérben levő felesleges cukor jó részét a vesék választják ki. Ha a vérben túl sok a cukor, a vizeletben is cukor jelenik meg. A vércukorérték szorosan összefügg a szervezet inzulintermelésével és inzulin-felhasználásával. Az inzulin segíti a szervezet cukorfelhasználását, és normális tartományon belül tartja a vércukorszintet. Ha a cukorháztartás normális, a vércukorszint sem magas.

Jelenleg a cukorbetegség nem gyógyítható, de eredményesen kezelhető, ha a vércukor értéke a normálishoz közeli.” (Forrás: Magyar Diabetes Társaság)

Tehát (hivatalosan) a cukorbetegség elsődleges oka az, hogy a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint és emiatt a szervezet nem képes szabályozni a vércukrot.

Vagy mégsem.

Ugyanis a cukorbetegség megállapításához (és a paciens beteggé nyilvánításához) elegendő csak feltételezni, hogy nem jól működik a hasnyálmirigy. Konkrét vizsgálat erre nincs.

De mi van akkor, ha a hasnyálmirigy ép és egészséges, van is a vérben elegendő inzulin (vagy még sok is) és mégis magas a vércukor.

  • Nem baj, akkor is cukorbeteg – mondja erre az orvos.

Tehát valójában csak az aktuálisan mért, éppen magasabb vércukorra rámondja, hogy cukorbetegség miatt van. Pedig lehet mástól is.

Ugyanis, ha az aktuálisan magas vércukor diétával és/vagy mozgással normalizálódik, akkor csak egy aktuális terhelésről volt szó és nem cukorbetegségről, hiszen a hasnyálmirigy termel elegendő inzulint, csak a pillanatnyi túlterhelés miatti szabályozással volt probléma, de hosszú távon a szabályozás is működik – ha nem avatkoznak feleslegesen bele.

Tehát a hasnyálmirigy termel elég inzulint, és általában a szabályozásra is képes a szervezet, – mégis betegségnek tekintjük mert éppen magasabb a cukra az elfogadottnál?

Sokszor azonban még a normális vércukorszint meghatározásával is vannak gondok.

Határértékek – mikortól is magas a vércukor?

Hát ez nem is olyan egyértelmű. Attól is függ, hogy mikor nézték, és hogy hol lakik.

Néhány évtizede a 8-as vércukorra még azt mondák, hogy „nem ártana diétáznia” – és nem írtak fel rá semmit. Hivatalosan is csak az étkezés után 2 órával mért, tartósan 7,8 feletti vércukorszint számít cukorbetegségnek. (Hogy miért mégis reggel kell mérni, arra még visszatérünk.)

„A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten és tartósan 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb. Ha az éhgyomorra mért vércukor 6,1 – 6,9 között van, azt károsodott éhomi vércukorértéknek nevezzük. Ha a cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8 – 11,1 mmol/l között van, az a csökkent cukortolerancia. Ez a két eltérés még nem azonos a cukorbetegséggel.” (Forrás)

Azonban a határértékek folyamatosan változnak, és nem a tudományos kutatások határozzák meg a normálisnak elfogadott értéket és azt, hogy mikortól tekintenek valakit cukorbetegnek.

A mi városunkban két kórház van. Néhány éve még az egyikben 6,0 a másikban 6,1 volt a felső határ. E felett már automatikusan „gyógyszert” írtak fel. Tehát az egyik kórházban már 6 felett, a másikban pedig csak 6,1 felett lett „cukorbeteg”.

A szomszéd városban (másik megye) azonban a 6,3-as a felső érték, és erre még azt mondta a doktor, hogy diétázzon a beteg és egy hónap múlva kontroll.

Nemrégiben azonban egységesítették nálunk a vércukor határértékét 5,98-ra, míg a szomszéd városban 6,5-re emelték az elfogadott felső értéket. Akkor most mennyi is a normális? Ami tavaly még jó volt, az most már betegség? Tablettát neki!magas vércukor-nem cukorbetegség

Mitől lehet magas a vércukor?

Nem csak a cukorbetegségtől mehet fel a cukra! Mivel a cukor a legfontosabb energiaforrásunk, a szervezet megemeli a vércukor szintjét, ha valami miatt több energiára van szükségünk. Például:

  • Gyulladás, fertőzés, góc (akár egy ciszta, vagy fogászati góc is). – Leggyakrabban emiatt emelkedik meg a vércukor, illetve ilyenkor derül ki. Amikor valamilyen egyéb bajjal küldenek valakit vérvételre és a vércukor mellett a gyulladást, aktív immunterhelést jelző faktorok is emelkedettek a vérben. Amíg a szervezet harcol egy fertőzéssel, gyulladással szemben, addig több energiára van szüksége és ezért emelkedik meg a vércukor.

Addig nem szabad a magas cukrot betegségnek elfogadni, amíg a (akár rejtett) gyulladás jelen van. A gyulladás megszűnésével a (legtöbb esetben) a vércukor is normalizálódik. Hogy mi mutatja a vérképben a gyulladást, még ha nincs is komoly tünet, arról itt olvashat.

  • Stressz – Ez a másik leggyakoribb magas vércukrot okozó tényező. Stressz esetén a szervezetünk szintén „harckészültségi állapotban” van. Mivel veszély fenyeget („harcban állunk”), megnöveljük az azonnal felhasználható energiatartalékokat. Ez pedig a vércukor. Stresszes helyzetben (pl. akár az orvosnál) mindenkinek magasabb a cukra, mint otthon, nyugalomban.
  • Gyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, nyugtatók (lassítók) – Nagyon sok orvosság betegtájékoztatójában szerepel, hogy megemelheti a vércukrot. Sok vérnyomáscsökkentőnél kifejezetten szerepel az is, hogy cukorbetegséget okozhat. A szteroidok, a keringést lassító vérnyomáscsökkentők és a nyugtatók tompítják, lassítják a szervezet teljes működését, és ezzel a cukorszabályozást is lassítják, ami emelkedett vércukorhoz vezethet. Ezeknek a szereknek a vesekárosító hatása miatt károsodik a vesék cukor kiválasztó funkciója is.
  • Édesítőszerek (null kalória). A szénhidrátmentes édesítőszerek becsapják a szervezetet. Az édes íz érzékelésekor a szervezet felkészül a cukorra és beindul a szénhidrátbontó enzimek és az inzulin termelése a cukor lebontásához. Azonban ebben az esetben semmilyen lebontani való nem került az emésztőrendszerbe. A feleslegesen termelt inzulin viszont lecsökkenti a vércukrot, amit a szervezet vércukor emeléssel kompenzál.

Ha gyakran „csapjuk be” a szervezetet az édesítőkkel, akkor az már eleve magasabb vércukorszintet fog tartani, illetve csökken az inzulintermelés is. Ebből viszont akkor lesz probléma, ha bármilyen más szénhidrátot eszik, amiből majd valódi cukor keletkezik.

  • Vízhiány – Mivel a felesleges cukor egy részét a vesék választják ki, elégtelen folyadékfogyasztásnál, ideiglenesen a vérben maradhat a cukor (amíg a máj zsírrá alakítva nem tárolja be). Ugyanígy gyakran előfordul, hogy vízhiány esetén a vesékből szívódik vissza a már kiválasztott „cukrosvíz”. Ennek egyik jellemző tünete, amikor a lefekvéskori vércukorhoz képest a reggeli érték magasabb lesz (éjszaka annak csökkenni kellene – ha nem evett álmában). Hogy pontosan mennyi vízre van szükségünk, arról itt olvashat.
  • A lassú emésztés is hasonló tüneteket okozhat. – Normálisan nagyjából két óra alatt le kellene bontanunk a szénhidrátokat és ez után a vércukor és az inzulinszint is normalizálódik. Azonban nagyon gyakran még evés után 12-24 órával is a gyomorban és a belekben pang az étel (pl. puffadás). Ilyenkor a szénhidrátokból felszabaduló cukor is folyamatosan jut a vérbe – egész nap. Ez is okozhat tartósan magas vércukrot, illetve kimerítheti a hasnyálmirigyet. Megfelelő táplálkozással, diétával ez azonban helyre áll. A lassú emésztés okozta problémákról itt olvashat.

Ezért is nem biztos, hogy a reggeli vércukormérés helyes értéket mutat, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy valóban éhgyomorral történt a mérés. Könnyen lehet, hogy a vacsora maradékát még reggel is bontja a hasnyálmirigy. De hivatalosan feltételezik, hogy reggel üres a gyomra és ezért elfogadott a reggel mért vércukor érték. (Valójában a vércukrot üres gyomorral kellene mérni, nem reggeli előtt, – „éhomi vércukor”.)

A lassú emésztés miatt lehet megtévesztő a terheléses vércukor vizsgálat eredménye is. Elméletileg ide is éhgyomorral kell menni a vizsgálatra, de attól hogy nem reggelizett, még nem biztos, hogy valóban üres is a gyomra. vércukor-cukorbetegség

Sokszor az éhgyomri vérvételre készülő paciens előző este jól bevacsorázik, később eszik, vagy beiktat egy „pótvacsorát”, hogy „kibírjam reggeli nélkül”. Na mármost egy étkezés kihagyása miatt biztos, hogy nem fog éhen halni, de jó eséllyel meg reggel is emészteni fog.

Így nagyon könnyen előfordulhat, hogy a tegnapi ételmaradékra önti rá a vizsgálatnál használt nagy mennyiségű cukoroldatot. Ilyenkor már nem valószínű, hogy a 120 perces mérésnél a normális tartományban lesz a vércukra, vagy az inzulinszintje.  …és erre már is ráfogják, hogy Inzulinrezisztencia.

Ez egyáltalán nem cukorbetegség, mégis vércukorcsökkentőt írnak fel rá (még normális vércukor mellett is), aminek a következménye a későbbiekben akár cukorbetegség is lehet.

 Magas vércukor a cukorcsökkentőtől?

Ha normális vércukornál veszi be a cukorcsökkentőt, vagy leesik a vércukra, ami szédülést, fejfájást, fáradékonyságot és szénhidrát (cukor) éhséget okoz, vagy – tartós szedésnél – a szervezet felkészül a tabletta cukor elvonó hatására és megemeli az alap vércukrot. … és máris magas lett a cukra, – a vércukorcsökkentő miatt.

Többen tapasztalják, hogy a vércukorcsökkentő után egy ideig csökken, majd emelkedik a vércukor és sokszor magasabb lesz, mint ami a tabletta/inzulin előtt volt. Ez szintén a felesleges (túl sok) cukorcsökkentő miatti kompenzáció következménye. Sokan azonban nem is mérnek a szer bevétele után, mert elhiszik, hogy „az biztos leviszi”. Vagy mégsem.

 A nem is cukorbetegség

Valójában nem az alkalmankénti emelkedett vércukor okoz cukorbetegséget, hanem az, ha a vérbe került felesleges cukrot a szervezetünk nem tudja tartósan szabályozni. Egy szülinapi buli után még akár egy-két napig is emelkedett lehet a vércukorszint.

Tehát ha néha-néha magasabb a vércukor az nem probléma. Ilyenkor érdemes végig gondolni:

  • Mit ettem tegnap?
  • Ittam-e eleget? (átlátszó vizelet)
  • Nem túl későn vacsoráztam?
  • Érzek-e valami egyéb rosszullétet, van-e valami egyéb egészségügyi problémám?
  • Van-e esetleg a környezetemben valaki, aki fertőzéssel küzd?
  • Milyen „gyógyszereket” szedek?

Ha ezek bármelyike problémás lehet, akkor ajánlott ezeket rendbe tenni és utána ellenőrizni a vércukrot és nem azonnal beleavatkozni a szervezet normális működésébe felesleges tablettákkal.

A vérkép mindig jelzi, ha valamilyen lappangó gyulladás is van a szervezetben. Amíg a vérképben a  gyulladásos faktorok emelkedettek, nem beszélhetünk egyértelműen cukorbetegségről.

A helyes vércukorszint ellenőrzés

Mint a fenti hivatalos meghatározásban is olvasható, csak a tartósan magas, nyugalmi állapotban, üres gyomorral mért vércukor alapján lehet(ne) a cukorbetegséget diagnosztizálni. Vagyis egy egyszeri mérés semmit sem jelent. Azonban – mint láthattuk – nem is olyan könnyű eldönteni, hogy mikor üres a gyomrunk. magas vércukor-mérés

Sokan tapasztalják, hogy reggel egyáltalán nem is éhesek. Ilyenkor jó esély van arra, hogy még a vacsora maradékával van elfoglalva a szervezet (vagyis még emészt), ezért nem jelez, hogy utánpótlásra lenne szükség.  A gyomorkorgás sem jelent biztosat, mert az a gyomorban pangó étel okozta saverróziót is jelezheti. Ezért:

  1. Az a legbiztosabb, ha a mérés előtt egy étkezést kihagy. Tehát vagy nem vacsorázik, vagy csak egy könnyű szénhidrát és fehérjeszegény ételt, pl. olajos salátát eszik. Így biztos, hogy nem terheli túl a hasnyálmirigyét és reggelre a gyomra üres, az emésztőrendszere pedig nyugalmi állapotban lesz.
  2. Ébredés után igyon meg egy pohár (2-3 dl) tiszta vizet. Ez mindent kimos a gyomrából, ami esetleg mégis ott maradt.  Ha a víztől elkezd korogni a gyomra, akkor valami mégis maradt éjszaka a gyomrában és most a víz „felnyomta” az erjedő ételmaradékot, a pangó gyomorsavat. Ha reggel korgó gyomorral ébredt, de a víztől megszűnik a kellemetlen érzés, akkor a gyomra üres (a víz felhígította a savat és az tovább ment a gyomorból).
  3. Várjon 20-30 percet, – és mérje meg a vércukrát.
  4. Ezt csinálja meg 3-5-7 napon keresztül, majd számoljon átlagot (a több mérés biztosabb eredményt ad).

Ha a mért értékek átlaga 6 alatt van, akkor Ön nem cukorbeteg.

Hasonló módon tudja ellenőrizni a szénhidrát-, a cukoranyagcsere szabályozását is. Ebben az esetben egymás után több mérésre is szükség van.

  1. Mérjen egy vércukrot a fentiek szerint.
  2. Reggelizzen, – gyakorlatilag bármit, csak nem valami édességet, vagy olyat, ami hozzáadott cukrot tartalmaz.
  3. Evés után egy és két órával is mérjen vércukrot.

Az első méréshez képest a 60 perces mérésnél magasabb értéket fog kapni, – hiszen még emészt. A 120 perces mérésnél viszont már az első (üres gyomri) értékhez közeli, – optimálisan 6 alatti – de minimum 7,8 alatti értéket kell kapnia.

Ha rendben működik a szénhidrát szabályozása, bármit is evett reggelire (nem édességet), a szervezete 2 óra alatt le tudja bontani a felesleges cukrot és be tudja állítani, szabályozni a vércukrot a normális szintre. Ez a 8 alatti szint még biztosít elég energiatartalékot ahhoz, hogy vércukoresés nélkül kibírja a következő étkezésig. Vagyis, ha evés után 2 órával a vércukra 8 alatt van, – Ön nem cukorbeteg. (Persze egy kiadós ebéd/vacsora és süti után nem várhatja, hogy minden ilyen gyorsan normális legyen.)

Zárásként

Ha valakinek magasabb vércukorszintet mérnek (akár terhelésre is), először érdemes megnézni, hogy a fent felsorolt egyéb okok valamelyike fenn áll e. Ha igen akkor először azokat kell megszűntetni, vagyis a probléma okát kideríteni és azt kezelni, nem azonnal (ész nélkül) tablettákat kapkodni be. Ha a felsorolt problémák (pl. gyulladás) megszűntek, a legtöbb esetben a vércukor is normalizálódik.

Emellett az életmód és a táplálkozásával megváltoztatásával kell segíteni a szervezetet a cukoranyagcsere normalizálására. Ha ezek nem hoztak megfelelő eredmény (de tényleg mindent megtett a sajátmagáért), akkor kell csak gyógyszeresen segíteni a szervezet működését. A vércukorcsökkentő „gyógyszer” szedése önmagában semmire sem megoldás, legfeljebb a laborértékek lesznek közelebb az elfogadotthoz, de a betegség akkor is megmarad – és biztos, hogy rosszabbodik.

Az aktuálisan emelkedett vércukor csökkentésére van természetes segítség is. Már kétezer éve használják és bevált a cukorbetegség kezelésére, a cukoranyagcsere támogatására a Gymnema sylvestre nevű gyógynövény.

Azonban: „Az az életmód, amit eddig folytatott, az vezetett a betegség kialakulásához. Ha nem változtat a kiváltó körülményeken, – ne várjon csodát!”

A cukorbetegségről itt olvashat bővebben.

Fehérje Gymnema hagyományos táplálkozás Hormonrendszer inzulinrezisztencia Vércukor Vízhiány

Post navigation

Vitamintúladagolás – Mennyi a sok? → ← Gyomorégés, reflux, bélgyulladás – krumpli diéta

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Kiemelt tartalom

Pajzsmirigy – problémák

Daganatkezelések

Hormonproblémák és a tej

Hisztamin intolerancia

Daganatellenes étrend

Mindent a Gluténról

Mennyi vizet kell inni?

Hagyományos táplálkozás

Gyomorsav-problémák

Laborlelet értelmezés

További érdekességek, információk Facebook oldalunkon

Jogi nyilatkozat

Az oldalon található írások a szerző tulajdonát képezik. Bármilyen célú további felhasználásuk, másolásuk (részben, vagy egészben) csak az erre az oldalra mutató hivatkozással, linkkel történhet.

Az cikkekben leírtak a szerző több éves tapasztalatait, személyes véleményet mutatják és nem tekinthetők orvosi, vagy terápiás javaslatnak.

Google

Mandala egészségkuckó     Cím: 6000 Kecskemét, Dobó krt. 3.    Tel: 76/323-755;    e-mail: mandalakucko@freemail.hu

Mandala egészségkuckó Kecskemét, Dobó krt. 3. Tel: 76/323-755; email: mandalakucko@freemail.hu                  Adatkezelési tájékoztató

Powered by WordPress | theme SG Grid