Értelmetlen a túl szigorú diéta.
Nagyon sok embert érint a Candida gomba (Candida albicans) fertőzés és talán emiatt is rengeteg tévhit, félreértés kering ezzel kapcsolatban.
Sokszor teljesen értelmetlen, felesleges és veszélyes diéták, kezelések terjednek az interneten, de hosszú távú megoldást egyik sem ad, mert a kiváltó okokat nem szűntetik meg.
Orvosi szempontból a legtöbb esetben a candida gombásodást sokszor nem is veszik komolyan, arra hivatkozva, hogy az egy természetes, szinte mindenkiben megtalálható gomba.
Ez valóban így van; a nyugati lakosság közel 90%-ának bélrendszerében kimutatható ez a gomba, és az esetek nagy többségében semmilyen problémát, tünetet sem okoz. Normálisan csak a vastagbél első szakaszában, a vakbélben van jelen nagyobb mennyiségben. Baj akkor lesz, ha ez a gomba túlszaporodik, illetve a vastagbélen kívül, máshol is megtelepszik. (Forrás)
A candida gomba elszaporodásának legfőbb okai
A fertőzés kialakulásának 3 fő oka van:
- A bélflóra egyensúlyának felborulása, a hasznos baktériumok pusztulása. Ez leggyakrabban antibiotikum kezelés következménye, ami válogatás nélkül elpusztítja az ártalmas és a hasznos baktériumokat is, ugyanakkor hatástalan a gombákra. De okozhatja más mérgezés, folyamatosan szedett „gyógyszer”, fogamzásgátló tabletta is.
- Túlzott szénhidrátfogyasztás. A nagymennyiségben elfogyasztott cukrok és finomított szénhidrátok egy része lebontás, hasznosulás nélkül halad át a vékonybélben, és bőséges élelemmel látják el a cukrot „szerető” candidát. Ezzel gyakorlatilag túletetjük a gombákat és azok kiszorítják a hasznos baktériumokat, és túlszaporodnak.
- Saverrózió, „túlsavasodás”. A bélrendszerben természetes állapotban semleges, vagy enyhén lúgos pH-értékű közeg van. Ez kedvez a hasznos bélflóránknak, de nem igazán jó a gombáknak. Ebben a környezetben a „jók” szaporodnak, de a kórokozók csak vegetálnak, túlszaporodni a candida sem tud. A nem megfelelő táplálkozás révén sok tápanyagmaradvány lebontás nélkül, emésztetlen, vagy csak félig emésztett állapotban kerül a bélrendszerbe. A vastagbélben már nincs lebontás, így az idekerült emésztetlen fehérje és a rost nélküli (finomított) szénhidrát maradékok erjedésnek indulnak. Az így kialakuló savas közeg ideális az erjedést kedvező gombáknak (és rákos sejteknek), de nem jó a hasznos baktériumainknak, így azok száma jelentősen lecsökken. Ebben az esetben hiába szedi valaki a „legszuperebb” bélflóra regeneráló probiotikumot, nem sokat ér vele, hiszen a savas közegben a jó baktériumok nem tudnak elszaporodni, nem tudják kiszorítani onnan a gombát.
Candidás tünetek
A candida túlszaporodása számtalan kellemetlen tünetet tud okozni.
– Ezt leginkább a nők szokták megtapasztalni, ha – a széklettel, bélgázzal egyébként is ürülő gomba – a normálisnál nagyobb mennyiségben kerül a hüvely környékére. Ilyenkor jelentkezik a hüvelyfolyás.
Első védekezésként a hüvely fokozott váladéktermeléssel próbálja kimosni a gombákat. Ha a gombák bejutnak a hüvelybe a váladék színe, szaga, állaga megváltozik, de ez már a fertőzés következménye. A súlyosabb fertőzés tünete az állandó viszketés, égő érzés, fájdalom.
Kívülről jött fertőzés (pl. uszoda, nyilvános WC, partner) esetén a gombásodásra alkalmazott krémek, kúpok, tabletták segíteni szoktak, de ha a probléma oka a saját bélrendszerben van, akkor az orvosi kezelés csak ideiglenes megoldás – és a visszafertőződés garantált.
– Másik jellemző tünet a végbéltáji viszketés. Ez már a candida túlzott elszaporodását jelzi és jellemzően megelőzi a hüvelyi tüneteket. Férfiaknál ez az irritáció jelzi legjobban a gomba elszaporodását és legtöbbször csak ez az egyetlen tünet.
– Visszatérő húgyúti fertőzés. A hólyagban leggyakrabban baktériumok okoznak gyulladást, de nagyon sok esetben a candida is megjelenik. Az állapotfelmérések során gyakran találunk gombafertőzést a húgyhólyagban is. Ide is leginkább a végbéltájékról kerül be a gomba és az elégtelen folyadékfogyasztás következményeként, nem mosódik ki, hanem megtelepszik a hólyag redőiben.
Önmagában ritkán okoz tünetet, de kedvező körülményeket teremt más kórokozók megtelepedéséhez is, illetve gyakran az innen, vizelettel ürülő gombák okoznak hüvelyi problémát, még akkor is, ha a bélflóra rendben van. Gyakran találkozom azzal, hogy már a sokadik antibiotikumos kezelést írja fel az orvos a hólyaghurutra – hatástalanul -, de nem jut az eszébe, hogy más is állhat a háttérben. Érdemes ilyenkor vizelettenyésztést kérni, kifejezetten a candidára.
Gyakran a gombás fertőzés az antibiotikumok következményeként jelenik meg a hólyagban és ilyenkor bizonytalan, hogy a tenyésztéskor kimutatott gomba valójában honnan származik, a bélből, vagy magából a hólyagból. Elsődleges ilyenkor is a bélflóra helyreállítása és kontrollként a többször megismételt vizeletvizsgálat. Végső megoldásként a hólyagtükrözés is bevállalható és ilyenkor szokott kiderülni, hogy gombatelepek vannak a húgyhólyag falán. Férfiaknál a partnertől kerül gomba a hólyagba és hordozóként visszafertőzhet.
– Puffadás, leginkább az alhasban. Egészséges bélflóra esetén a vastagbélbe jutó tápanyag maradványokat a bélbaktériumaink lebontják, a gombák viszont erjesztik. Az erjedésből keletkező gázok megrekednek a bélredőkben és ekkor jelentkezik a puffadás.
–Torok irritáció, nyeldeklés, visszatérő mandulagyulladás. A gomba megtelepedhet a száj nyálkahártyáján is. Ez lehet külső fertőzés következménye, vagy akkor fordul elő, ha a gomba – spórái által, véren keresztül – már az egész testben elterjedt, vagy külső fertőzésként is megjelenhet. A gomba okozhatja akár az ízérzékelés megváltozását is.
A fertőzés egyik jellemző tünete jellemzően a nyelv hátsó részén – súlyosabb esetben az egész nyelven – megjelenő fehéres-sárgás lepedék, ami vizes öblögetés, gargalizálás után sem tűnik el.
Súlyos esetben a fertőzés a nyelv mélyebb szöveteit is károsítja, amitől a nyelv felülete repedezetté válik (lepedék mellett).
Leginkább akkor tud a candida megtelepedni a szájban és a torokban, ha egyéb fertőzés, vagy a gyomorból származó savas irritáció következtében a nyálkahártya felmaródik. Ez a csendes reflux, amiről részletesen itt olvashat. Ezt gyakran égő érzés kíséri a torokban és a szájban.
Sok esetben a gombásodás a valódi oka a kisgyerekeket érintő, visszatérő „tüszős mandulagyulladásnak” és nem baktérium. Ha a mandulagyulladásnál alkalmazott többszöri antibiotikum kúra nem hatásos, érdemes kenetet vetetni a torokváladékból és gombatesztet végeztetni, mielőtt az orvos rutinból kivenné a gyerek manduláját.
Ezt mi is majdnem megjártuk, amikor a lányunk bölcsödébe járt. A hatástalan többszöri antibiotikum kezelés után az orvos mandulaműtétet javasolt, de végül a műtét helyett csak egy torokecsetelő kezelésre volt szükség.
– A fejbőr korpásodása, fülviszketés. Az irritáló samponok, hajfestékek, és egyéb kozmetikumok hatására a fejbőr fokozott faggyútermeléssel reagálhat. Az irritáció elleni védekezésként a bőr felszínén levő zsíros réteg alakul ki, ami ideális táptalaj a gombáknak. Ugyanez a helyzet a fülzsírral is, ahova legtöbbször kívülről kerülnek a gombák.
Megoldásként kerülni kell az irritációt okozó vegyszereket, és fertőtlenítő hatású samponok használata javasolt. Candida ellen tökéletesen beváltak a teafaolaj, rozmaring, boróka, eukaliptusz, erdei fenyő illóolajat, vagy grapefruit mag kivonatot tartalmazó samponok. Leghatásosabb a teafaolaj, de ezekkel is vigyázni kell – lásd lejjebb.
– Körömgomba az ilyen problémával küzdők nagy többségének a bélflórájával sincs minden rendben és ott is elszaporodhattak a gombák (nem a körömgombát okozók). A szervezet nehezen visel „kétfrontos harcot” és inkább a belső állapot helyreállítására törekszik, így a perifériák (bőr, köröm) a háttérbe szorulnak.
A körömbomba kezelésével egy időben ajánlott a bélflórát is helyre állítani a megfelelő probiotikumokkal, így hatékonyabb lehet a külső kezelés is.
– Bőrproblémák, viszketés, pikkelyes, hámló területek, száraz fehéres foltok, nehezen gyógyuló sebek. Külső gombás fertőzés eseten egy alapos tisztálkodás is megoldhatja a problémát, de súlyos esetben a gomba már megtelepedett a bőr felső hámrétegeiben és ilyenkor hosszabb kezelést igényel, – sokszor belsőleg is.
– Vérnyomás ingadozás, szívdobogásérzés, fejfájás,szédülés. Igen, ilyet is „tud” a gomba, de ez leginkább már a gomba miatti vércukoresés következménye. Mivel a túlszaporodott gomba képes a vérben levő cukrot is felhasználni, vércukorszint esés következik be sejtek nem jutnak elég energiához. Ilyenkor először beszűkülnek az erek, hogy gyorsítsák a véráramlást és ezzel a cukor sejtekhez, az agyba való eljutását, majd a szívverés is felgyorsul, – és a pulzus, vérnyomás megemelkedik. Ez okoz szívdobogásérzést, fejfájást és szédülést. Ha ilyenkor eszik pár falatot, a magas értékek csökkennek (viszont a gomba is tápanyaghoz jut). Erről itt olvasható egy tanulságos bejegyzés.
– Gyengeség, fáradékonyság. Ez is a vércukor ingadozás, az energiahiány következménye. Ilyenkor az immunrendszer is több energiát használ el a kórokozó elleni harchoz, és a gomba is „eleszi” az energiát adó szőlőcukrot a sejtek elöl.
– Visszafertőződés. A gombafertőzést legtöbbször belső eredetű, ilyenkor nem sokat ér a tünetek külön-külön kezelése.
Nálunk bevált egy hármas kezelési módszer, ami – nők esetében – egy bélflóra helyreállító, egy hüvelyflóra helyreállító probiotikumos, és egy véren keresztül ható, komplex vírus-, gomba- és baktériumölő készítményből áll (ami nem károsítja a bélbaktériumokat). Erre legalkalmasabb az Olajfalevél kivonat.
Gyakori fertőzés esetén a párkapcsolatban élőknél ajánlott mindkét felet egyszerre kezelni, mert a párok megfertőzhetik egymást. Ez az adok-kapok, a „ping-pong effektus”. A férfiak legtöbbször tünetmentesek (ezért nem is veszik komolyan) – de candida hordozók. A nő szenved és jár kezelésre, majd miután kigyógyult, újra megfertőződik – a partnerétől. Hogy ki a valódi „gazda”, az óvszer használatával néhány hét alatt kideríthető. Ha óvszer használata mellett a nő panaszmentes marad, akkor a férfi a „hunyó”, ha így is megbetegszik, akkor valószínűleg nála van a probléma forrása. Visszatérő fertőzésnél ajánlott mindkét félt kezelni, legalább belsőleg.
Candida a vérképben
Ha a fenti tünetek folyamatosan fennállnak, vagy gyakran jelentkeznek, a candida fertőzés jelei már a vérképben is kimutathatók.
Jellemzően az orvosok nem szoktak ezzel foglalkozni, nem is veszik észre az eltéréseket, vagy csak rámondják „jó az!” (vagy nem értenek hozzá?). Nem kell, hogy az értékek a határérték felett legyenek, már az emelkedett értékek is utalnak a gomba (parazita)fertőzés okozta immunreakcióra.

A két fontos, ezt jelző fehérvérsejt a Monocyta és az Eosinofil. Ezeknek a száma vérben normálisan nulla (vagy a labor szerinti alsó érték), így már az emelkedett érték is aktív immunműködést, fertőzést jelez. Ha mindkettő értéke magasabb, azt mutatja, hogy a szervezet enyhe, lappangó gyulladással küzd, amit valamilyen parazita,- ebben az esetben a candida okoz. Ilyenkor a Fehérvérsejtszám is magasabb, mint az optimális alsó érték. Hogy mi jelzi még a gyulladást a vérképben, arról itt olvashat.
Hajlamosító tényezők
A fenti három fő kiváltó ok mellett hajlamosít a candida fertőzésre a vakbélműtét is. Ilyen kor valójában nem a vakbelet, hanem az ahhoz csatlakozó féregnyúlványt távolítják el. Tíz évvel ezelőtt még az állította a hivatalos orvoslás, hogy azt nyugodtan ki lehet venni, mert az csak egy evolúciós csökevény és semmi szükség rá (nekem is kivették).
Nemrégiben jöttek rá, hogy mégis csak szükség van rá – hiszen a Természet semmit nem hoz létre feleslegesen -, ugyanis itt szaporodnak (védetten) a hasznos baktériumaink!
Akkor gyullad be ez a bélszakasz, ha kórokozok telepednek meg benne a jók helyett. (Ma már Nyugaton inkább egy antibiotikumos kezelést és bélflóra helyreállítást javasolnak vakbélgyulladás esetén is, és csak végső esetben kerül sor műtétre.)
Akinek eltávolították a „vakbelét”, annak károsodás esetén nehezebben regenerálódik a bélflórája, nagyobb esélye van a gombás fertőzésre.
Candida-diéta – Táplálkozási tévhitek
– A neten feleslegesen szigorú és értelmetlen „candida diétákat” lehet olvasni.
Ezek száműznek az étrendből szinte minden szénhidrátot, arra hivatkozva, hogy „candida a cukorból él”. Ez igaz is, csak az a baj, – hogy mi is, minden egyes sejtünk.
Az ember első számú energiaforrása a szénhidrát, hiszen sejtjeinknek és az agyunknak szőlőcukor kell a működéshez. Minden szénhidrátot szőlőcukorrá alakítunk át, de még a zsírból és a fehérjékből is cukor lesz, ha arra van szükség.
Így nem lehet „kiéheztetni” a gombát, mert hamarabb merül ki a szervezet energia tartaléka és leesik vércukor, még mielőtt a gombák éhen pusztulnának. Az ilyen értelmetlen diéta következménye lesz az állandó fáradtság, fejfájás, kimerültség és az édesség (szénhidrát) utáni vágy is. Ha ezek után a szervezet bármilyen forrásból energiához (szőlőcukorhoz) jut, azt a gomba is felhasználja, – és visszatér a fertőzés.
Nézzük a legelterjedtebb tévhiteket:
– „Ne egyél élesztős terméket, mert az élesztő is gomba.” Ezzel több baj is van: először is az élesztőben teljesen más gombafaj (fajok) van, mint a candida. A candidának és a sütőélesztőnek semmi köze egymáshoz. Olyan ez, mintha azt mondanánk, hogy a róka és a farkas ugyanaz az állat, mert kutyaféle mindkettő. Hát nem ugyanaz.
A gyomorba került élesztőgombákat a gyomorsav szétmarja, megemésztjük, lebontjuk mint fehérjét. Azokívül a candida a vastagbélben él, és a gyomor és a vakbél között van még 5-6 méter steril vékonybél is. Akkor hogyan is jut oda az élesztő?
Másrészt az élesztővel készülő ételeket ugye nem nyersen esszük, hanem megsütjük. 180-200 fokos sütés után legfeljebb az élesztőben levő B-vitaminok jutnak el a bélbe, élő gomba már biztos nem. Természetesen nem ajánlott ilyenkor (sem) marékszám enni a nyers élesztőt, mert a túlzottan nagy mennyiségből azért valami lejuthat a vakbélbe, plusz munkát adva a bélbaktériumainknak.
– „Kerülni kell a gyümölcsöket, mert azokban sok a cukor!” Igen a gyümölcsökben cukor van, – azért szeretjük őket. Csakhogy a cukrok nagy része gyümölcscukor (fruktóz) amit a gombák nehezebben hasznosítanak, mint a finomított cukrokat, ezenkívül szénhidrát tartalmuk másik része inulin, amit a gombák nem tudnak lebontani, de bélbaktériumaink elsődleges tápanyagaként szolgál (prebiotikum), – tehát a gyümölccsel inkább a bélbaktériumainkat tápláljuk, nem a gombát. A gyümölcsökben sok emészthetetlen rost is van, ami serkenti az emésztést, fokozza a bélmozgást, gátolja a pangást és kisöpri a beleket.
– „Szénhidrát helyett egyél fehérjéket!” Hááát, ha nagy mennyiséget meg tudsz emészteni (mint egy oroszlán). A legtöbb ember nem tud. A le nem bontott fehérjék viszont erjedésnek indulhatnak a bélrendszerben, ami károsítja a bélbaktériumainkat és az erjedő savas közeg a gombának kedvez. A fehérjék megemésztése sok gyomorsavat generálhat – és már meg is van a candida fertőzés egyik fő oka. Hogy mennyi fehérjére van szükségünk azt itt találja.
A megoldás, segítség
A candida orvosi kezelése – szokás szerint – csak a tüneteket szűntetik meg (ha megszűntetik) a kiváltó ok megmarad, tehát gyakori fertőzés esetén széleskörű kezelésre van szükség. Sajnos a belsőleg, főleg hosszabb időn át szedett gombaölő szerek a bélrendszert is terhelik.
Nagyon fontos a személyes higiénia, a rendszeres és alapos tisztálkodás.
És itt is van egy probléma. Az erős fertőtlenítő hatású szerek nem csak a gombát, hanem a bőrön normálisan élő ártalmatlan baktériumokat és gombákat is elpusztítják. A steril felületen pedig konkurenciamentesen meg tudnak telepedni ismét a gombák, ha a belső forrásukat nem kezeljük.
A kezdeti fertőtlenítés után – amikor a tünetek elmúlnak – érdemes semleges hatású tisztálkodó szereket használni.
Belsődleg a bélflóra megfelelő egyensúlya a legfontosabb (lásd lejjebb).
Kiirtható a candida?
Igen. Számtalan gombaölő készítmény létezik, de sajnos a legtöbb gombaölő szer (természetes és szintetikus is) nem csak a gombákra hat. Gyakorlatilag ami lejut a vastagbélbe, hogy elpusztítsa a gombát, az a bélflórát is károsíja.
Csak olyan készítmény ajánlható, ami lehetőleg már a gyomorban felszívódik, közvetlenül nem jut le a vastagbélbe és a véren keresztül, vagy kizárólag helyileg hat.
A gombát a bélrendszerből leginkább úgy lehet kiszorítani, ha ott túlsúlyba kerülnek a hasznos baktériumok, amelyik elveszik a helyet és a táplálékot a kórokozóktól. Erre megoldás a megfelelő, – bélben oldódó – probiotikum.
Táplálkozás
Legfontosabb, hogy ne etessük a gombát!
Candida fertőzés esetén tilos mindenféle finomított szénhidrát fogyasztása (egyébként sem ajánlott). Tehát tilos a cukor minden formája (a méz is), a fehérliszt és az ezzel készült minden étel, a fehér rizs, a burgonya. Ezekből az emésztés során egy sűrű pép (gyakorlatilag egy ragacs) képződik, ami megtapadhat a gyomorban, a bélben és amit nem hasznosítottunk az lejuthat a vastagbélbe ahol könnyen erjedésnek indulhat. Csak a felesleg táplálja a gombát, a szükséges anyagok addigra már a vékonybélben felszívódtak. Ezt a tünetek csökkenéséig (jellemzően 2 hét) ajánlott betartani.
Viszont mértékkel fogyasztható minden teljes kiőrlésű gabona és más magas rosttartalmú étel. Ezek egyrészről teltségérzetek okoznak (így kevesebb szénhidrátot eszünk), gyorsabban haladnak végig a bélrendszeren (rövidebb ideig „etetik” a gombát), és kitakarítják a vastagbelet, kisöprik az erjedő maradékokat és magát a candidát is.
Együnk sok-sok zöld leveles zöldséget, például salátaféléket. Ezek nem táplálják a gombákat, telítenek, rengetek emészthetetlen rostot tartalmaznak, amelyek „takarítanak”.
A zöld növények magas klorofill tartalma (ez adja a zöld színt) fertőtlenít, gátolja az erjedést, enyhén lúgos közeget teremt a bélben, ami ideális a hasznos baktériumoknak, de nem jó a gombáknak. Ha már a székletnek enyhén zöld színe van az elfogyasztott zöldségektől, akkor biztos elegendő zöldet ettünk és ilyen „klorofilldús” környezetben már nem sok esélye van a gombáknak.
A zöld fűszerek (zsálya, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring, stb.) fertőtlenítő, gombaölő hatásuk mellett az emésztést is serkentik, így csökkentik a pangás, erjedés esélyét. Használjuk ezeket rendszeresen az étkezéseknél.
Kerüljük, illetve minimalizáljuk az eleve erjesztett, vagy erjedésre hajlamos ételeket, mert ezek – ha nem emésztjük meg tökéletesen – fokozhatják az erjedést a belekben.
Együnk könnyen emészthető ételeket, lehetőleg több kisebb adagra elosztva, hogy elkerüljük az esetleges pangást a belekben.
Figyeljünk a bélflóra megfelelő állapotára. Hajlam esetén megelőzésre a megfelelő, bélben oldódó probiotikumok kis dózisban folyamatosan is szedhetők. Érdemes ezeket este, lefekvés előtt bevenni. Ha nincs rájuk szükség, nem jut nekik hely, reggel egyszerűen kiürülnek, de ha meg tudnak telepedni, akkor kiszorítják a bélrendszerből a gombákat. A bélflóra számára megfelelő környezet kialakításában nagy segítség (a táplálkozás mellett) a béltisztító, regeneráló, lúgosító hatású Chlorella alga folyamatos fogyasztása. Ez képes megszüntetni az erjedést, a savas közeget a vastagbélben.
Ha már az egész szervezetben elterjedt a fertőzés, és többféle tünetet is okoz, akkor a vérből az Olajfalevél kivonat képes kiirtani minden kórokozót. Mivel az már a gyomorban kezd felszívódni, nem jut le közvetlenül a vastagbélbe, így nem károsítja a bélflórát, viszont a véren keresztül minden szövetbe eljut.
Tapasztalatok szerint a – megfelelő kombinációval – két hét alatt meg lehet szűntetni a candida fertőzést.