Mandala egészségkuckó

Mandala egészségkuckó

Gondolatok az egészségről, táplálkozásról – segítség a gyógyuláshoz

Mandala egészségkuckó
  • Kezdőlap
  • Szolgáltatások
  • Egészség
  • Táplálkozás
  • Gyógyhatású
  • Átverős
  • Leírások
  • Kapcsolat
  • Hírlevél

Hisztamin intolerancia és az orvoslás

  • Egészség
  • Táplálkozás
Hisztamin intolerancia és az orvoslás

– avagy miért nem értenek az orvosok a hisztamin problémákhoz?

A hisztamin intolerancia egy viszonylag új dolog. Orvosi szempontból nem is betegségről van szó – ezért az orvosok nem is foglalkoznak vele, nem értenek hozzá.

A mai orvosok 10-20-30 éve tanultak az egyetemen (a már akkor 20-30 éve elavult tankönyvekből), ezért semmit sem tanultak a hisztamin intoleranciáról. Információikat ők is csak onnan tudják beszerezni, ahonnan bárki más is. Az internetről, esetleg a betegeik elmondásaiból. Más forrás nincs.

Miért is?

A hisztamin intolerancia első leírása csak a 2000-es évek elejéről származik. Akkor még csak a halfogyasztással kapcsolatos tünetnek tekintették, mivel akkoriban kezdett szélesebb körben elterjedni a halfogyasztás a kontinensen és egyre gyakoribbak lettek az allergiaszerű, de mégsem allergiás tünetek. (Az allergia és az intolerancia közötti különbségről itt olvashat.)

Megindult néhány vizsgálat, amiből kiderült, hogy nemcsak a halakból keletkezhet felesleges hisztamin, hanem rengeteg más élelmiszerből is. Mivel az is kiderült, hogy táplálkozási problémáról és nem betegségről van szó, a széles körű kutatások abba is maradtak.

Csak 2011-ben jelent meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) részéről egy figyelmeztető felhívás a hisztamin intoleranciával kapcsolatban. Kiderült ugyanis, hogy míg a táplálkozási allergiák mindössze a lakosság 1-2%-át érintik, a hisztamin intolerancia tünetei a népesség 20%-ában jelentkeznek. Tehát gyakorlatilag „népbetegségről” van szó. Komolyabb vizsgálatok mégsem folynak ezzel kapcsolatban, még ma sem.

A kutatások

A hisztamin intolerancia (HIT), amelyet enterális hisztaminózisnak vagy étrendi hisztaminérzékenységnek is neveznek, amely a külső forrásból (táplálékból) bevitt hisztamin lebontó képesség károsodásával kapcsolatos rendellenesség.

Bár az elmúlt években jelentősen megnőtt a hisztamin intolerancia iránti érdeklődés, még mindig nincs pontos leírása ennek az állapotnak, a meghatározásához; nincs kidolgozott diagnosztikai, vagy kezelési protokoll hozzá.

Az ezzel kapcsolatos tudományos vizsgálatok 80%-a csak az elmúlt évtizedből származik.

Az egyik legnagyobb tudományos adatbázisban mindössze 369 publikáció említi a hisztamin intoleranciát (pl. a ganoderma gomba gyógyhatásáról itt több mint 10000 szócikk található), ami pedig részletesebben foglalkozik vele az kevesebb mint 10 tanulmány. Egy átfogóbb tanulmány – 2020-ból – itt olvasható: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7463562/

Mivel egy viszonylag új dologról van szó, még semmilyen tankönyvben sem szerepel ezzel kapcsolatban semmi. Az orvosok nem tanultak róla, sokan még csak nem is hallottak róla, – legfeljebb a betegeiktől.

Mivel a hisztamin intolerancia emésztési, táplálkozási zavarból eredő probléma, elméletileg az emésztőrendszerrel foglalkozó belgyógyász, gasztroenterológus, allergológus, vagy dietetikus (táplálkozási szakértő) szakterületéhez tartozna, – de nem tartozik.

Olyan orvos azonban aki minden területen szakértő, olyan nincs. Illetve ha mégis van, akkor a hisztamin intoleranciával kapcsolatos ismereteit ő is az internetről szedte össze. Máshonnan nem is tudja.

– Egy belgyógyász-gasztroenterológus az emésztőrendszer működéséhez ért. Jó esetben felismeri az elégtelen emésztés következtében kialakult emésztőrendszeri károsodást, gyulladást, de legfeljebb csak egy gyulladáscsökkentőt ír fel. Rosszabb esetben savcsökkentővel blokkolja a teljes emésztést, – amitől csak rosszabb lesz a helyzet. A probléma okát nem ismeri fel, a táplálkozáshoz nem ért, nem az ő szakterülete.

– Az allergológus az allergiákkal foglalkozik. A hisztamin intolerancia azonban nem allergia. Az allergológus a különböző tesztekkel ki tudja mutatni az aktuális élelmiszer terhelést,- de az csak a pillanatnyi állapot lesz (a tegnapi, tegnapelőtti étel). A terhelés okát ő sem látja, nem ismeri fel, mert az nem az ő területe.

A tünetekre legfeljebb felír egy allergia ellenes antihisztamin tablettát, ami – ideiglenesen – lépes lehet elnyomni, csökkenteni a tüneteket, de a probléma nem szűnik meg, és később – a tabletta mellett is – újra jelentkeznek. A táplálkozási problémák nem hozzá tartoznak.

– A dietetikus a táplálkozással foglalkozik. Ő azonban (általában) nem orvos, nem foglakozik diagnosztizálással, az okok feltárásával, az emésztőrendszerrel, a gyulladásokkal és más hasonlókkal.

Legtöbben az éppen divatos, aktuális trendeket követik a táplálkozási ajánlásokban, ami sokszor teljesen szembe megy azzal, mint amit a végzettséget igazoló szakirányú képzésen tanultak. Azonban a hisztaminról ő sem tanult, az ezzel kapcsolatos tudását ő is csak az internetről gyűjtheti be.

Félrekezelt tünetek

A hisztamin intolerancia tünetei szerte ágazók, a hisztamin túlterhelés többféle tünetet is okozhat. A tünetek alapján a beteggel foglalkozhat a belgyógyász, a tüdőgyógyász, az allergológus, a kardiológus, a gasztrós, a bőrgyógyász, a nőgyógyász, az endokrinológus, vagy akár a pszichológus is.

Mivel a hisztamin problémát ők sem ismerik fel, ezért rendszeresen félrekezelik a tüneteket, sokszor nagyobb bajt okozva ezzel, mint ami eredetileg volt.

Volt már több olyan esetem is, amikor a beteget megműtötték a hisztaminos tünetei félreértelmezése miatt, és persze az állapota a műtét után sem javult.hisztamin intolerancia tünetei

A hisztamin intolerancia tüneteiről – közérthetően – itt olvashat.

Némi tudomány az étrendi hisztaminról

A hisztamin a táplálékkal bevitt, le nem bontott, felesleges fehérjék bomlásából keletkezik a vékonybélben. A szervezetünk azonban termel egy hisztaminbontó (DAO) enzimet, ami az étlekből származó felesleges hisztamint lebontja, mielőtt az a véráramba kerülne.

Emlősökben a DAO enzim csak bizonyos szövetekben van jelen, elsősorban a vékonybélben. A bélben a DAO aktivitás fokozatosan növekszik a patkóbéltől (duodenum) az vékonybél végéig (ileum). Ez az enzim főleg a bélbolyhokban található.

Bár a vérben levő és a szerveztben keletkező egyéb hisztamint más mechanizmusok, enzimek is a szabályozzák, az étrendből származó hisztamin csak a belekből juthat a vérbe. Ennek a mennyiségi szabályozásában, lebontásában van elsődleges szerepe a DAO-enzimnek.

A probléma ott kezdődik, hogy a rosszul emésztett fehérje bomlásnak, erjedésnek indul a vékonybélben és ez gyulladást okoz. A gyuladás, a saverrózió viszont károsítja a bélbolyhokat, ezáltal pedig csökken a hisztaminbontó képesség, aminek következtében nagy mennyiségű plusz hisztamin jut a szervezetbe. Amikor a vérben levő hisztamin eléri az egyéni tolerancia küszöböt, – akkor jelentkeznek a tünetek. Kinél, mi. hisztamin intolerancia

A tünetek megjelenési módja és erőssége azonban az egyéni érzékenységtől és sok más egyéb tényezőtől is függ. Számtalan dolog befolyásolhatja a tüneteket, ezért a hisztamin intolerancia klinikai diagnózisa továbbra is kihívást jelent, mivel hiányoznak az egyértelmű, szabványos diagnosztikai tesztek.

A diagnózis

A hisztamin intolerancia diagnózisa elsősorban a megemelkedett plazma hisztaminszint meghatározásán és/vagy szokatlanul magas hisztamin tartalmú elfogyasztott élelmiszer beazonosításán alapul. Ezt egészíti ki a vérben található DAO enzim mérése is, ami viszont önmagában nem jelent semmit, hiszen ennek az enzimnek a bélrendszerben kellene lennie, így a vérben levő DAO legfeljebb csak iránymutatásként szolgálhat.

Klinikai vizsgálatok során ugyanazon hisztamindózis bevétele után nem minden résztvevőnél jelentkeztek tünetek, és akiknél igen, a tünetek típusa és súlyossága eltérő volt, sőt a vér hisztaminszintjének változása (vagyis a vérbe jutó hisztamin mennyisége) is egyénenként eltérő volt. (forrás)  Vagyis az ételekre adott hisztaminos reakció nem a megevett hisztamin mennyiségétől, nem elsősorban az ételektől függ.

Ezenkívül vannak ételek, amely már önmagukban is tartalmaznak hisztamint, míg másokból csak a lebomlás, a tárolás során keletkezik. Több ételnek is bemérték a hisztamin tartalmát, az erről szóló publikáció táblázatokkal itt található. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6306728/

Azért nehéz orvosilag egy diagnózis felállítása, mert a hisztaminos reakció függ:

  • az egyéni érzékenységtől,
  • a vérben és a szövetekben levő pillanatnyi hisztamin mennyiségtől,
  • a vékonybél aktuális DAO-enzim termelő képességétől,
  • az emésztőrendszer állapotától,
  • az egyéb terheléstől (pl. stressz, gyógyszerek),
  • az elfogyasztott étel mennyiségétől, kombinációjától,
  • és végül az adott étel hisztamintartalmától.

Nem létezik olyan teszt, vagy egyszerű vizsgálati módszer, ami ezeket egyszerre mind figyelembe tudja venni. Mivel a diagnózis felállítás körülményes és különben sincs rá felírható (hasznot hozó) gyógyszer, ezért a mai orvoslás inkább nem foglalkozik a hisztamin intoleranciával. Az orvosok számára a hisztamin intolerancia nem létezik. (Járt már nálunk olyan több orvos is, akiknek nekem kellett elmagyarázni, hogy mitől is betegek, mi okozza a tüneteiket.)

A hisztamin intolerancia a bélből származik

Ez a valódi ok, ezért a hisztamin intoleranciát emésztőrendszeri, pontosabban táplálkozási problémának kell tekinteni. Valójában a hisztamin intolerancia is csak egy tünet, a helytelen táplálkozás tünete.

Mivel a hisztaminos tüneteket gyakran nem ismerik fel az orvosok és IBS-nek, vagy SIBO-nak, esetleg lisztérzékenységnek tekintik. Ezek valójában hasi, emésztőrendszeri, fizikai elváltozásokhoz köthetők és nem táplálkozásból erednek. (Ámbár az emésztési panaszokat szinte mindig a táplálkozás okozza.)

Hisztaminos tünet jelentkezhet komolyabb emésztőrendszeri elváltozás, gyulladás, fájdalom nélkül is. Ilyenkor nincs egyértelmű, látható, kimutatható elváltozás, így az orvos is elakad – és csak kitalál valami diagnózist.

A hisztamin emésztőrendszeri eredetéről itt olvasható egy átfogó tanulmány. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8069563/

Hisztamin intolerancia és az orvoslás
Az orvos és a hisztamin

A gyógymód

Mivel a probléma oka a táplálkozás, az első lépés az étrend megváltoztatása, amely alacsony hisztamin tartalmú ételekből és/vagy DAO kapszulákkal történő kiegészítésből áll. Ez segít csökkenteni a tüneteket, de a helytelen életmódból és táplálkozásból fakadó okokat ez sem tudja megszüntetni.

A hisztaminbontó DAO-enzimet szájon át is be lehet venni, azonban ez sem oldja meg a problémát. Egyrészt nem lehet tudni, hogy az emésztési folyamat során mennyi hisztamin keletkezik, ebből mennyit képes a szervezetünk önmaga is közömbösíteni, így kérdéses, hogy hány kapszulát is kellene bevenni a tünetek elkerüléséhez. (Amellett a DAO kapszula nem olcsó, így gazdaságosabb és egészségesebb a táplálkozás megváltoztatása.)

Azonban tudomásul kell venni, hogy a DAO kapszula sem fogja helyettünk megemészteni az ételt, legfeljebb csak besegít a keletkező hisztamin lebontásába, de attól még az erjedés a belekben folyamatos marad.

A hisztamin intolerancia leggyakoribb kiváltó oka a lassú emésztés. A lassú emésztés oka pedig – többek – között a folyadékhiány miatti kevés gyomorsav, a késői evés, vagy az egyszerre elfogyasztott túl nagy mennyiségű étel. (Erről, és ennek a megoldásáról itt olvashat.)

A lassú emésztés vezet a tökéletlen lebontáshoz és a maradék étel belekben történő erjedéséhez, amiből felszabadul a hisztamin. Ezért lehet, hogy még a „hisztamin mentes” ételek fogyasztásakor is jelentkezhetnek tünetek. Erjedni bármi erjedhet, amit nem bontottunk le megfelelően.

A másik gyakori, hisztamin intoleranciához vezető ok, a túlzott fehérjefogyasztás. Mivel a hisztamin a fehérjék bomlásából keletkezik ebből a szempontból mindegy, hogy mennyi fehérjét eszik valaki, ha az több, mint amire szüksége van, amit képes lebontani, hasznosítani. A maradék bomlani kezd és hisztamin keletkezik belőle – és emellett még gyulladást is okozhat.

A megoldás, a gyógymód is az emésztés helyreállításában, a vékonybél regenerálásában és a megfelelő táplálkozásban keresendő. A hisztaminos táplálkozás lényege itt olvasható: Hisztaminos étrend

A megfelelő táplálkozással, a szervezetben felhalmozódott hisztamin „kitakarításával” és a vékonybél regenerálásával már egy hét alatt el lehet érni a tünetmentes állapotot. (Ezt nálunk már több százan megtapasztalták.)

Ez azonban nem jelent még gyógyulást, csak annyit, hogy a szervezetben a hisztaminszint a tolerancia küszöb alá csökkent. A teljes gyógyulás attól függ, hogy a helytelen táplálkozás milyen károsodást okozott az emésztőrendszerben, és hogy milyen mértékben képes helyre állni a szervezet DAO-enzim termelő képessége.

A megfelelő étrenddel azonban fenn lehet tartani egy teljesen tünetmentes állapotot. A szervezet úgyis jelez, ha valamit újra rosszul csinál.

Zárásként

Ki a szakértő? Ha Ön elolvassa az interneten található tudományos és ismeretterjesztő cikkeket (vagy akárcsak a fenti írásban szereplő linkeken levő írásokat), és orvosa, dietetikusa nem ismeri ezeket, máris többet tud a hisztamin intoleranciáról, mint bármelyik egyetemen, tankönyvekből tanult orvos.

Ha pluszban esetleg vannak saját, vagy a környezetében élőkkel kapcsolatos tapasztalatai is akkor már is többet tud a témáról, mint a kutatók, akik csak vizsgálják a hisztamin intoleranciát.

Az információ ma már bőséges, de sajnos elég kaotikus. Rengeteg tévedés, félinformáció olvasható, tehát a legtöbb a józanészen – és a megfelelő táplálkozáson múlik.

A hisztamin intolerancia nem betegség, nincs rá gyógyszer (ezért nem hoz hasznot sem). A probléma oka és a gyógymód is a táplálkozásban keresendő. A tünetmentességhez a megfelelő táplálkozás az egyedüli út.

Ha diéta mellett is vannak tünetei, akkor egyszerűen nem jó diétát követ, – vagy nem is a hisztaminnal van a problémája és ekkor az intolerancia is csak egy tünet.

hisztaminos étrend
https://mandala-egeszsegkucko.hu/hisztaminos-etrend/
allergia asztma bélgyulladás ekcéma Fehérje fejfájás Glutén hasfájás hisztamin inzulinrezisztencia Puffadás reflux

Post navigation

Magasvérnyomás és a stressz → ← K vitamin – kinél szükséges a pótlása?

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Kiemelt tartalom

Pajzsmirigy – problémák

Daganatkezelések

Hormonproblémák és a tej

Hisztamin intolerancia

Daganatellenes étrend

Mindent a Gluténról

Mennyi vizet kell inni?

Hagyományos táplálkozás

Gyomorsav-problémák

Laborlelet értelmezés

További érdekességek, információk Facebook oldalunkon

Kulcsszavak

allergia alvászavar asztma bélflóra bélgyulladás C-vitamin Candida Chlorella csontritkulás Daganat daganatellenes étrend ekcéma Fehérje fejfájás Glutén Gyomorfekély gyomorrák Gyomorsav hagyományos táplálkozás hisztamin Hormonrendszer húgyúti fertőzés inzulinrezisztencia izületi fájdalom Kalcium Kemoterápia koleszterin Lúgosítás Mediterrán étrend Mellrák nyirokrendszer Olajfalevél Pajzsmirigy prosztata Puffadás reflux Sugárkezelés Szója tej vesekő Vércukor vérkép vérnyomás Vízhiány ödéma

Jogi nyilatkozat

Az oldalon található írások a szerző tulajdonát képezik. Bármilyen célú további felhasználásuk, másolásuk (részben, vagy egészben) csak az erre az oldalra mutató hivatkozással, linkkel történhet.

Az cikkekben leírtak a szerző több éves tapasztalatait, személyes véleményet mutatják és nem tekinthetők orvosi, vagy terápiás javaslatnak.

Google

Mandala egészségkuckó     Cím: 6000 Kecskemét, Dobó krt. 3.    Tel: 76/323-755;    e-mail: mandalakucko@freemail.hu

Mandala egészségkuckó Kecskemét, Dobó krt. 3. Tel: 76/323-755; email: mandalakucko@freemail.hu                  Adatkezelési tájékoztató

Powered by WordPress | theme SG Grid